U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Vogel kou

Vogel kou

Vogel kou; wat is het?

Kou vogelEen vogel kan in principe prima tegen kou. Vooral als het dier al gewend is aan lagere temperaturen. Dat is bijvoorbeeld het geval als uw vogel buiten in een volière verblijft. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat uw dier een plek heeft waar hij kan schuilen. Tegen kou, maar ook tegen vocht en tocht. Dit is ook de plek waar uw vogel zich weer kan opwarmen. Heeft uw vogel die mogelijkheid niet, dan kan kou voor problemen zorgen. Uw dier kan kouvatten of een verkoudheid oplopen. Ook baden bij lage temperaturen kan er voor zorgen dat uw vogel last krijgt van kou. Hoe goed uw dier ook bestand is tegen kou, deze grote temperatuurschommelingen kunnen gevolgen hebben voor de gezondheid van uw vogel. Houd hier dan ook altijd rekening mee. 

Vogel kou; symptomen

Als uw vogel last heeft van kou, dan kan uw dier ziek worden. Maar hoe weet u nu of uw vogel last heeft van kou? Als eerste kunt u dit aan uw dier voelen; hij voelt ook echt koud aan. Daarnaast is de kans groot dat uw vogel zich niet goed voelt. Hij krult zich dan op tot een bolletje en zit vaak in een hoekje. Zijn kop en vleugels hangen daarbij naar beneden. In sommige gevallen ademt het dier moeilijk(er). Ook kan uw vogel niezen en een ‘snotneus’ hebben. 

Vogel kou; wat kunt u zelf doen?

U kunt uw vogel goed beschermen tegen kou. Zorg dat er altijd een plek is in zijn verblijf waar hij kan opwarmen. Het mag hier niet tochten of vochtig zijn. Voorkom daarnaast dat uw vogel baadt als het erg koud is. Ook is het belangrijk om zijn drinkwater goed in de gaten te houden; dit kan namelijk snel bevriezen bij lage temperaturen en uw vogel moet natuurlijk wel kunnen drinken. Controleer het water bij voorkeur tweemaal per dag, ‘s ochtends én ‘s avonds.
Als uw vogel ziek is door kou, dan kunt u hem het beste apart zetten in een kooi waar de temperatuur rond de 35 graden Celsius is. Omdat uw vogel zichzelf dan minder hoeft te verwarmen, blijft er meer energie over voor zijn herstel. U kunt uw dier extra suikers en aangepaste voeding geven waardoor hij aansterkt. Vraag uw dierenarts om advies.

Vogel kou? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Is uw vogel ziek door de kou en maakt u zich zorgen over zijn gezondheid? Neem dan altijd contact op met een dierenarts of dierenkliniek. Hoewel kouvatten en een verkoudheid niet ernstig klinken, kan uw vogel hier veel last van hebben en erg ziek van worden. In sommige gevallen heeft uw dier een antibioticakuur nodig om te herstellen. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de buurt.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering