U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Vogel lange snavel

Vogel lange snavel

Vogel lange snavel; wat is het?

De snavel van een vogel is een bijzonder ‘iets’. De snavel groeit namelijk tijdens het hele leven van uw vogel door. Gewoonlijk slijt de snavel als uw vogel zaden en vruchten pelt. Ook de (houten) zitstok van uw vogel en eventuele speeltjes zorgen voor de nodige slijtage. In de meeste gevallen houdt uw vogel zijn snavel zo perfect op lengte. Het wil echter wel eens voorkomen dat de snavel van een vogel niet voldoende slijt. Hij wordt dan te lang. Soms wordt dit veroorzaakt door een scheefstand van de snavel. Dit houdt in dan de boven- en ondersnavel niet recht ‘op’ elkaar staan. Maar ook teveel vitamines in het voer of leverproblemen (bij papegaaien bijvoorbeeld) kunnen een te lange snavel veroorzaken.

Vogel lange snavel; symptomen

Een te lange snavel is vaak duidelijk te herkennen aan de vreemde stand. Ook kan uw vogel minder goed kunnen eten en zich minder makkelijk verplaatsen met behulp van zijn snavel. Blijft een te lange snavel lang onbehandeld, dan kan uw vogel vermageren en gedragsproblemen krijgen. Uw vogel voelt zich ellendig en kan lusteloos worden.

Vogel lange snavel; wat kunt u zelf doen?

Een te lange snavel bij uw vogel kan soms voorkomen worden door een (houten) zitstok waaraan uw dier zijn snavel kan slijten. Ook bepaalde noten en zaden kunnen helpen. Daarnaast kunt u speelgoed in de kooi hangen waaraan uw vogel zijn snavel kan slijten. Soms kunt u er niets aan doen dat de snavel blijft groeien. Dan kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts. De snavel moet dan ingekort worden zodat uw vogel weer normaal kan eten en zich weer goed kan voortbewegen. Uw dierenarts kan dit op verschillende manieren doen.

Vogel lange snavel? Zoek direct dierenarts of dierenkliniek

Heeft uw vogel een lange snavel en ondervindt hij hier hinder van? Twijfel dan niet maar maak een afspraak bij een dierenarts of dierenkliniek in uw buurt. De dierenarts kan u vertellen wat de opties zijn en de snavel van uw vogel inkorten. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering