U bent hier: Klachten bij uw dier Vogels Vogelgriep vogel

Vogelgriep vogel

Vogelgriep vogel; wat is het?

Vogelgriep vogelBijna iedereen heeft wel eens van de vogelgriep gehoord. Alle vogels kunnen besmet raken met de vogelgriep, maar vooral hoenders zijn er vatbaar voor. De vogelgriep is erg besmettelijk én gevaarlijk. 
Als een vogel besmet raakt met de vogelgriep, is de incubatietijd drie dagen tot twee weken. De symptomen kunnen mild zijn, maar ook heel heftig met de dood als gevolg. Wilde watervogels, emoes en struisvogels kunnen drager zijn van de vogelgriep zonder zelf ziek te worden. Zij kunnen de vogelgriep echter wel overdragen. De vogelgriep wordt verspreid via direct en indirect contact (bijvoorbeeld via uitwerpselen en besmette voorwerpen). Helaas kan de vogelgriep niet genezen worden. 
Wat belangrijk is om te weten, is dat ook u besmet kunt raken met de vogelgriep. Vermoedt u de ziekte? Neem dan meteen contact op met een dierenarts en uw huisarts. Er moeten zo snel mogelijk maatregelen genomen worden om verdere verspreiding te voorkomen.

Vogelgriep symptomen

Uw vogel hoeft niet (meteen) ziek te worden van de vogelgriep. Wordt u dier wel ziek, dan krijgt hij vaak symptomen die aan griep doen denken. Voorbeelden zijn slijm uitvloeiing uit de neus, tranende ogen, suf- en sloomheid.   

Vogelgriep vogel; wat kunt u zelf doen?

Er is een vaccinatie beschikbaar tegen de vogelpest, maar helaas is dit vaccin vrij kostbaar. Dit kan vooral een probleem zijn als u veel vogels bezit. Als uw vogel eenmaal besmet is met de vogelgriep, dan moet uw dier helaas geëuthanaseerd worden. Uw dierenarts kan u adviseren en ondersteunen.

Vogelgriep? Zoek direct dierenarts en dierenkliniek

Als u het vermoeden heeft dat uw vogel besmet is met vogelgriep, dan moet u altijd contact opnemen met een dierenarts of dierenkliniek. Spreek uw zorgen uit en vraag wat u moet doen. Het is van groot belang om verdere verspreiding te voorkomen. Houd ook altijd uw eigen gezondheid in de gaten. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering