U bent hier: Knaagdieren Hamsters Goudhamster; kenmerken, voeding en verzorging

Goudhamster; kenmerken, voeding en verzorging

Goudhamster; wat is het?

De goudhamster is een erg populair huisdier. De eigenlijke benaming van deze hamster is de Syrische hamster. De beestjes zijn tussen de 13 en 18 cm groot en wegen ongeveer tussen de 100 en 200 gram. De eerste Syrische hamsters die in het wild (in Syrië) werden gevangen hadden een gouden kleur, vandaar de naam goudhamster. Het is eigenlijk een foute benaming, want deze hamsters komen ook in andere kleuren voor. We spreken in dit artikel voor het gemak toch van goudhamsters. Deze hamsters zijn leuke huisdieren, vooral door de hoge aaibaarheidsfactor en het gemak om ze tam te maken.

goudhamster kooi

Andere hamsters die we in Nederland als huisdier houden zijn:

 • Russische dwerghamster
 • Campbelli dwerghamster
 • Roborovski dwerghamster
 • Chinese dwerghamster

Kenmerken goudhamster

De goudhamster en de dwerghamster lijken natuurlijk op elkaar. Toch heeft iedere hamstersoort zijn eigen karakter en eigen kenmerken. Typerend voor de goudhamster is dat het een aanhankelijke en knuffelige hamster is. Dat maakt deze hamster geschikter voor kleine kinderen dan de meeste dwerghamsters. Ook zijn ze iets groter, wat ook prettig is voor kleine kinderen.

Kenmerken goudhamster:

 • houdt van aandacht en maakt  goed contact
 • aaibaar en aanhankelijk
 • gemakkelijk tam te maken 
 • schemerdier, slaapt overdag veel
 • solitair dier, altijd alleen houden
 • leeftijd 1,5 tot 3 jaar
 

Goudhamster verzorging

In principe is goudhamster verzorging maar een klein klusje. Het belangrijkste is een goede hamsterkooi of hamsterhok met leuke speeltjes en regelmatig voeren. Let er op dat de goudhamster wat groter is dan de dwerghamster, de kooi/het hok moet ruim genoeg zijn om in te kunnen rennen en spelen. Daarnaast komen er nog een paar dingen bij de verzorging kijken:

 • schoonmaken van de hamsterkooi, wekelijks

 • los laten rennen en spelen, liefst dagelijks

 • vacht indien nodig schoonmaken

 • nagels indien nodig laten slijten op een steen of knippen

 • controle van gebit, nagels en vacht (regelmatig, zeker maandelijks)

De goudhamster is natuurlijk een klein dier en kan snel ziek worden. Meestal merkt u dat pas als het beestje al erg ziek is. Een dwerghamster wordt gemiddeld ongeveer 1,5 tot 3 jaar. Houdt uw huisdieren altijd goed in de gaten en neem bij twijfel over de gezondheid contact op met een dierenarts.

Goudhamster kleuren

De originele kleur van de wilde Syrische hamster is donkergoud kleurig. Vandaar ook de naam goudhamster. Er zijn in een korte tijd door het fokken allerlei kleurmutaties ontstaan. Grofweg verdelen we de kleurvarianten in 3 categorieën:

 • eenkleurige

 • kleuren met uitmonstering

 • tekeningen

Zo zijn er enorm veel varianten. Zwart, goud, brons, zilverkleurig, honing roodoog, blauw sepia en nog veel meer. Een goede fokker kan u informeren over de te verwachten kleurcombinaties in het nestjes.

Wat eet een goudhamster?

De goudhamster houdt net als de dwerghamster van gevarieerd eten. U kunt hem het beste speciaal hamstervoer geven. Dat is afgestemd op zijn voedingsbehoefte en bevat alle juiste vitamines. Let er wel op dat er verschillende dingen in het voer zitten. In tegenstelling tot de cavia hoeft een hamster geen extra vitamine c te krijgen. Een handje voer per 2 dagen is genoeg voor een goudhamster, hij regelt zelf dat hij dit verdeeld opeet. Verse groente en fruit zijn een goede  en lekkere toevoeging aan het hamstervoer. Witlof, komkommer, wortel, peer, sla, etc. zijn erg lekker en voedzaam voor de diertjes. Geef het niet in grote hoeveelheden, dan gaat het rotten. Verwijder overgebleven voer ook altijd weer uit het hok. Hang daarnaast een flesje vers water op voor uw Syrische hamster.

wat eet een goudhamster

Goudhamster kopen

Wilt u een goudhamster kopen? Lees u dan van te voren in over de aard van het dier, de verzorging die hij nodig heeft en de kosten die een hamster zoal met zich meebrengt. Bekijk ook goed of dit huisdier bij u en uw thuissituatie past. Hoewel de goudhamster weinig verzorging nodig heeft, is het niet voor iedereen geschikt. Zo is en blijft het een hamster, die overdag vooral veel slaapt. Hoewel het voor kinderen leuk is om naar diertje te kijken, is het dus niet de hele dag door een speelkamaraad. Ook heeft u ruimte nodig om een grote kooi neer zetten, met leuk speelgoed erin. Het is niet handig dit op een slaapkamer neer te zetten, want hij gaat er ’s nachts in rennen en spelen. Een goudhamster kan niet samen met soortgenootjes leven.

Goudhamsters worden tegenwoordig op allerlei plaatsen aangeboden. In dierenwinkels en op internet weet u echter niet precies wat u koopt. Deze diertjes kunnen onder slechte omstandigheden gefokt zijn. Daardoor zijn ze soms schuw en niet goed tam te maken. Wilt u een goudhamster kopen? Wij raden u aan om een hamsterfokker te zoeken.

Populaire thema's:
NieuwsoverzichtMeer nieuws

De laatste foto's

Hamster met eten
hamster

Praktische tips

Klachten bij uw dier