U bent hier: Knaagdieren Tamme rat of hamster: wat kiest u?

Tamme rat of hamster: wat kiest u?

Kleine knaagdieren zijn geliefde huisdieren tegenwoordig. Vooral mensen die een druk leven hebben, willen niet de belasting van een hond of kat. Een hamster of tamme rat biedt gezelschap, maar heeft relatief weinig verzorging nodig. Toch zijn hamsters en tamme ratjes erg verschillend, bedenk dus goed wat bij u past. Ze hebben een verschillend karakter en hebben ook andere behoeften.

Kenmerken hamsters

Hamsters zijn leuke diertjes, maar niet alle hamsterrassen verdragen soortgenoten in hun hok. Bedenk vooraf dus goed welk type hamster u in huis haalt. Overdag zijn het echte slaapkoppen, pas ’s avonds en ’s nachts komt hij in beweging. Dan begint hij ook te spelen, u maakt hem blij met speelgoed, zoals een molentje. Overdag is er dus weinig te zien bij de hamster, ook kunt u hem niet echt iets leren qua commando’s. Hierdoor zijn hamsters eigenlijk minder geschikt voor kleine kinderen. Ook kunt u hem eigenlijk niet los laten lopen, want hij hecht zich niet speciaal aan u en loopt weg. Hamsters zijn wel erg knuffelig en houden van aandacht. Hamsters worden niet oud, ongeveer 2 jaar.

Kenmerken tamme ratjes

Een heel ander knaagdiertje is de tamme rat. Ook tamme ratten zijn erg sociaal en houden van soortgenoten. De tamme rat knuffelt en speelt graag en krijgt ook echt een speciale band met zijn baasje. Hij kan zelfs eenkennig worden en leert graag commando’s, ook kan hij zindelijk worden. Het zijn erg intelligente beestjes, een groot verschil met hamsters. Tamme ratjes hebben een lange staart en hebben het imago vies te zijn. Dit zijn ze zeker niet, maar zorg natuurlijk wel voor een schone kooi voor de ratjes. Ook de tamme rat wordt niet ouder dan 2 jaar.

Tamme rat of hamster; wat past bij u?

Overweegt u een tamme rat of hamster aan te schaffen? Lees dan onderstaande plussen en minnen goed door. En bedenk voor aanschaf goed of u tijd en aandacht genoeg heeft voor deze leuke beestjes.                                                                         

Hamster  Tamme rat
Is aaibaar en houdt van aandacht  aaibaar en zachtaardig
Vooral ’s avonds actief overdag wakker, geschikt voor kleine kinderen
Erg op zichzelf en loopt weg Gericht op zijn baasje en blijft bij hem
Slaapt veel en weinig nodig   hok goed schoonhouden
Ziet er lief uit  lange staart en imago vindt niet iedereen leuk
Niet leergierig erg intelligent en trainbaar

Meer lezen? Ga naar onze special over Tamme ratjes

 

Populaire thema's:

Weetje

Hamsteren; de hamster vervoert eten en nestmateriaal in zijn wangzakken. Wist u dat hij ze ook opblaast bij gevaar om groter te lijken? Hamsteren; de hamster vervoert eten en nestmateriaal in zijn wangzakken. Wist u dat hij ze ook opblaast bij gevaar om groter te lijken?

NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

Praktische tips

Klachten bij uw dier