U bent hier: Konijnen Konijn of cavia: wat past bij u?

Konijn of cavia: wat past bij u?

Allebei hele leuke huisdieren; konijnen en cavia's. En op het oog lijken ze op elkaar, waardoor mensen soms zomaar een van beiden kiezen. Konijnen en cavia’s zijn echter verschillende dieren, die een eigen aanpak en verzorging nodig hebben. Lees onderstaande informatie goed door en kijk wat het beste bij u past.

Kenmerken van konijnen

Eerst helpen we een misverstand uit de weg. Konijnen behoren tot dezelfde dierenorde als konijn of caviahazen, de Laomorpha. Ze horen dus niet bij de knaagdieren, wat veel mensen denken. Een konijn is best sterk en heeft ruimte nodig om te bewegen. Ook is het een sociaal dier, dat graag een maatje in het hok heeft. Hij houdt ook van aandacht van mensen, maar kan bijterig zijn als hij niet gepakt wil worden. Dit gebeurt vooral als hij zich verveelt en te weinig beweging krijgt. Konijnen hebben speciaal konijnenvoer nodig en veel hooi, om darmproblemen te voorkomen. Konijnen hebben een dikke wintervacht en kunnen daarmee ook buiten overleven. Wel moet hij uit de tocht en regen staan. Verder heeft het konijn inentingen nodig en is sterilisatie/castratie aanbevolen als ze met meerdere samenleven.

Kenmerken van cavia’s

Ook cavia’s zijn populaire huisdieren en vooral gezellig vanwege hun ‘gepraat’. Ze piepen als ze aandacht willen en zijn meestal zachtaardig. Cavia’s behoren tot de orde van de knaagdieren. Een cavia heeft niet veel verzorging nodig, maar wel een schoon hok met genoeg bewegingsvrijheid. Ook cavia’s hebben het liefst een maatje en hebben speciaal caviavoer nodig. Vers groenvoer is van levensbelang voor de cavia, omdat hij zelf geen vitamine C nodig heeft. Dit moet u dus altijd extra geven aan de cavia. Cavia’s zijn wat schuwer dan konijnen, maar genieten wel van bijvoorbeeld op schoot geaaid worden. Voor kleine kinderen zijn cavia’s eigenlijk geschikter. Wel geeft een cavia meer rommel, hij is niet zindelijk te maken en plast en poept zelfs in zijn voerbak.cavia

Konijn of cavia: wat past bij u?

Het ligt eigenlijk vooral aan uw eigen voorkeur en de samenstelling van uw gezin. Konijnen en cavia’s hebben allebei leuke eigenschappen en zijn geschikt voor kinderen. Een overzicht van de plussen en minnen van deze diertjes:

Cavia Konijn
knuffelig, geschikt voor kleine kinderen   niet zo knuffelig, wil bewegen
piept en kletst gezellig  kan heerlijk spelen
blijft wat schuw                  soms bijterig, vooral bij verveling, sloopt ook dingen
moet altijd in een binnenhok bij kou kan ook buiten leven in een hok
maakt veel troep met ontlasting                                          kan zindelijk worden en op 1 plek poepen/plassen
heeft altijd extra vitamine c nodig iets meer kosten vanwege inentingen en duurdere sterilisatie/castratie      
niet veel kosten  

                                                                
Twijfels over de aanschaf van een konijn of cavia? Laat u dan voorlichten door een fokker of de dierenarts.
 

Lees ook meer over:

> Is een konijn verzorgen gemakkelijk?
> Wat houdt caviaverzorging in?
> Waar kan ik het beste een hamster of cavia aanschaffen?

Populaire thema's:

Weetje

De tanden van uw konijn groeien elke dag door. Maar wist u dat ze per week wel 1,5 cm kunnen groeien? Gelukkig slijten ze ook weer!
De tanden van uw konijn groeien elke dag door. Maar wist u dat ze per week wel 1,5 cm kunnen groeien? Gelukkig slijten ze ook weer!

NieuwsoverzichtMeer nieuws
Video's

De laatste foto's

Konijn_5konijnen_buitenbijhok
Konijn_moeder_met2kleintjes
Baby konijn
Konijn bij plantenbak

Praktische tips

Klachten bij uw dier