U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Dierenambulance voor dieren in nood

Dierenambulance voor dieren in nood

Dierenambulance: wat is het?

In Nederland zijn er in verschillende dierenambulances te vinden. In principe mag iedereen een dierenambulance beginnen. Meestal ziet u de ambulance vanuit de Dierenbescherming of een ander goed doel rijden. Op hun site ziet u welke ambulances aan de Dierenbescherming verbonden zijn.

Doel van de Dierenambulance is: het verlenen van eerste hulp aan zieke of gewonde dieren en het vervoeren van deze dieren naar de dichtstbijzijnde dierenarts of dierenkliniek. Het gaat hierbij jaarlijks om duizenden dieren: honden, katten, maar ook dieren die in de natuur leven.

Dierenambulances leven van sponsoren en giften. Dankzij een hele groep vrijwilligers in verschillende steden kunnen dagelijks dieren gered worden. De ambulances kunnen zich aansluiten bij de Federatie Dierenambulances Nederland, op hun site kunt u zien waar een aangesloten Dierenambulance in uw buurt zit. Ook is er een Keurmerk Diervervoer in het leven geroepen, ambulances kunnen dit verdienen door aan te tonen dat ze hun werk goed doen

Telefoonnummer dierenambulance

Zoekt u het telefoonnummer van de dierenambulance? Zorg dat u het nummer altijd bij de hand heeft voor een dier in nood.

Landelijk telefoonnummer Dierenambulance: 144

Dierenambulance: wanneer kunt u bellen?

Er zijn verschillende diensten die de Dierenambulance biedt. Het ligt aan de locatie en de bezetting of alle diensten geboden worden bij u in de buurt. Maar in principe kunt u bellen voor:

EHBO en vervoer door de Dierenambulance

De eerste en belangrijkste taak van de dieren ambulance is het bieden van eerste hulp aan zieke of gewonde dieren. Mensen bellen vaak omdat er bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk is gebeurd. Zodra de ambulance ter plaatse is, kijken de medewerkers wat zij direct voor het dier kunnen doen. Zij hebben hiervoor een speciale opleiding moeten doen en werken vaak vrijwillig en uit liefde voor de dieren. Het zieke of gewonde dier nemen ze mee in de wagen en brengen ze naar de dichtstbijzijnde dierenarts, kliniek of eventueel een speciaal opvangcentrum. Daar nemen specialisten het over om goed voor het dier te zorgen.

Een andere taak, misschien minder bekend, is het vervoeren van geopereerde dieren van de dierenarts naar huis. Ook hiervoor kunt u de Dierenambulance bellen, als het niet zelf lukt. Andersom kunt u uw dier ook laten ophalen als hij naar een dierenkliniek moet voor onderzoek of een operatie. Mocht het vervoer niet lukken, dan is de ambulance er altijd voor dit soort ritten.

Hond of kat overleden? De Dierenambulance biedt hulp

Als uw huisdier ziek of oud is, of plotseling een ongeval krijgt, kan hij overlijden. Vaak gaat dit gepaard met veel verdriet. U moet ineens afscheid nemen van uw hond, kat of ander huisdier. Ook in deze situatie kunt u de Dierenambulance bellen. De medewerkers bieden u steun en kunnen helpen om keuzes te maken. Wilt u bijvoorbeeld uw dier begraven, laten cremeren of kiest u voor massa crematie? De Dierenambulance kan vervolgens uw dier thuis ophalen en vervoeren naar de bestemming van uw keuze. U kunt op deze manier rustig afscheid nemen van uw huisdier.

Melding doen: huisdier vermist of gevonden dier

Is uw huisdier vermist of heeft u een gevonden dier onder uw hoede? Ook hiervoor kunt u de Dierenambulance inschakelen. Door te melden dat uw huisdier kwijt is, kunnen ze dit in de gaten houden als ze onderweg zijn of meldingen binnenkrijgen. Ook als u een dier heeft gevonden, is het slim dit hier te melden. Misschien hebben ze al een telefoontje van de eigenaar gehad. Zo kunnen dieren snel weer teruggevonden worden.

Tarieven

Zoals gezegd leeft de Dierenambulance van sponsorgeld, giften en subsidies van de gemeente. De meeste medewerkers doen hun werk op vrijwillige basis. Een dagje rijden en dieren verzorgen/vervoeren kost volgens de Dierenbescherming ongeveer 55 euro. Wat neemt de ambulance voor zijn rekening en wat moet u zelf betalen:

Locaties Dierenambulance

U vindt de Dierenambulance in het hele land. De ambulances hebben ieder een eigen telefoonnummer, eigen diensten (zoals een EHBO cursus, huur van vervoerskooien, etc.) en meestal ook een eigen site. Een aantal populaire locaties zijn:

Donatie voor de Dierenambulance

De dieren ambulance heeft altijd behoefte aan hulp. Wilt u een steentje bijdragen aan het helpen van zieke, gewonde of gevonden dieren? U kunt zich altijd aanmelden als vrijwilliger bij een ambulance in uw buurt.

Ook donaties zijn natuurlijk erg welkom. Het geld wordt ingezet om de ambulances te onderhouden, de noodzakelijke EHBO spullen aan te schaffen en materialen voor de dieren te kopen (kooien, hokken, vangnetten, etc). Ga naar www.dierenbescherming.nl om online te doneren!