U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Dierenasiel; geef een dier een nieuw thuis

Dierenasiel; geef een dier een nieuw thuis

Dierenasiel; wat is het?

Een dierenasiel is een plek waar huisdieren terecht kunnen die geen verblijfplaats (meer) hebben. In Nederland hebben we ruim 100 door de dierenbescherming erkende asielen. Huisdieren zijn erg populair in ons land en worden soms impulsief aangeschaft. Jaarlijks belanden er helaas zo’n 75.000 huisdieren in een dierenasiel. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Hoewel de omstandigheden in Nederlandse asielen meestal goed zijn, is een asiel voor een huisdier een stressvolle plaats. Van een huiselijke omgeving en genoeg aandacht, komt het dier in een hok terecht met veel rumoer om zich heen. Gelukkig lukt het vaak om asieldieren te herplaatsen bij een goed baasje.

Dierenasiel: welke dieren?

In het dierenasiel zijn eigenlijk alle huisdieren welkom. Het grootste gedeelte van de bewoners is kat (ook kittens) of hond (ook pups). U kunt dus ook jonge dieren vinden in het asiel, hiervoor hoeft u niet per se naar een fokker. En bedenk ook dat de iets oudere honden en katten hele fijne huisgenoten zijn. Deze dieren hebben veel verzorging en een huiselijke omgeving nodig. Ook brengen deze dieren de meeste kosten met zich mee. Helaas worden ze dus vaak in het asiel geplaatst. Konijnen en knaagdieren vinden we ook veel in het asiel. Soms zijn er vogels in het asiel aanwezig en andere huisdieren, zoals reptielen.

dierenasiel

Dierenasiel: hoe komen dieren er terecht?

De Dierenambulance en de Dierenbescherming zijn dagelijks actief. Huisdieren die slecht behandeld worden of hun huis kwijt zijn, brengen zijn naar een dierenasiel in de buurt. Uiteraard zoeken zij in het laatste geval altijd de eigenaar, maar dit lukt niet altijd. Het kan ook zijn dat mensen bewust hun dier ergens achter laten. Ook brengen mensen zelf hun huisdier naar het asiel, ze moeten daar wel voor betalen. Het dierenasiel regelt medische zorg en voedsel. Vervolgens doen ze er alles aan om herplaatsing van het huisdier te regelen.

 

Dierenasiel; verzorging en aandacht

De dieren in het asiel worden bij binnenkomst meestal 2 weken in quarantaine geplaatst. Dit om te zorgen dat eventuele ziektes zich niet kunnen verspreiden. De dierenarts van het asiel onderzoekt het binnengekomen dier en geeft eventuele inentingen, ontwormingsmiddelen, etc. Ook als een dier ziek of gewond is, zorgt het asiel voor de juiste medische zorg. Na deze onderzoeksperiode krijgt het dier een plek in het asiel. Er zijn vrijwilligers in het asiel aanwezig die helpen om de vele dieren te verzorgen. Denk aan het dagelijkse voeren en uitlaten, maar ook het kammen van de vacht en eventueel wat spelen. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers is er meer of minder persoonlijke aandacht voor het dier. Hulp is dan ook altijd erg welkom in het asiel, bijvoorbeeld om hokken schoon te maken en eens met de dieren te spelen.

Dierenasiel: waarom een asieldier aanschaffen?

Bent u van plan om een huisdier aan te schaffen? Bedenk dan dat er in ons land nog veel fijne dieren in een dierenasiel zitten, wachtend op een nieuw thuis. Vooral als u een kat of hond zoekt, heeft het asiel u veel te bieden. Het is een misverstand om te denken dat er met asieldieren iets mis is en ze allemaal gedragsproblemen hebben! Zoals u net al las, zijn veel dieren om hele andere redenen naar het asiel gebracht. De meeste dieren zijn in een liefdevolle omgeving opgegroeid. Ze zijn goed opgevoed en gesocialiseerd en hebben een goed karakter. Natuurlijk kunt u vrijblijvend gaan kijken in het asiel en informatie aan de medewerkers vragen.

 

Dierenasiel: nadelen en overwegingen

Natuurlijk moet u ook enkele zaken goed overwegen voor u een asieldier aanschaft. Vooral als u een hond aanschaft uit een asiel, zijn er wel wat dingen om rekening mee te houden. Een asielhond:dierenasiel kat

 

Als het goed is signaleert het asiel al dat er probleemgedrag is van een dier. Bijvoorbeeld overmatig blaffen, janken of angsbijtgedrag. Het personeel gaat hiermee aan de slag en plaatst het dier pas als het gedrag is verbeterd. U wordt hierover geïnformeerd, bekijk ook zelf goed of het dier bij u en eventuele gezin past. Zoals gezegd zijn er ook veel dieren aanwezig die deze historie niet hebben.

Dierenasiel: ik zoek baas

De Dierenbescherming heeft ‘Ik zoek baas’ gelanceerd om asieldieren onder de aandacht te brengen. Deze site (ikzoekbaas.dierenbescherming.nl) geeft u een goede zoekmogelijkheid naar een leuk huisdier. Zeker de moeite waard om eens te kijken welke huisdieren nog beschikbaar zijn op Ik zoek baas, als u een dier wilt aanschaffen. U helpt een dier dat geen thuis meer heeft en graag weg wil uit het asiel.

Dierenasiel in uw buurt

Zoals we al meldden zijn er in ons land ruim 100 erkende dierenasielen. In deze asielen zitten veel leuke, gezellige enthousiaste huisdieren die een nieuw thuis zoeken. Bekijk eens bovengenoemde site van Ik zoek baas om een idee te krijgen. Of bekijk welk asiel bij u in de buurt zit. U kunt daar altijd een afspraak maken om langs te komen.