U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Hoe kan ik zien of mijn huisdier drachtig is?

Hoe kan ik zien of mijn huisdier drachtig is?

Is mijn hond drachtig?

Wilt u graag dat uw hond pups krijgt? Laat uw hond dan dekken. Uw hond kunt u het beste laten dekken als zij voor de derde keer loops is geweest. Loopsheid varieert per hond. De ene hond is 14 dagen loops terwijl de andere wel 20 dagen loops is. Een teef is twee keer per jaar loops en is halverwege de loopsheid het meest vruchtbaar. Iedere teef zal zich na het dekken gedragen alsof zij drachtig is. Het is voor u lastig om te zien of uw hond echt drachtig is. Ga daarom naar een dierenarts. Die kan naar ongeveer 30 dagen voelen of er vruchtkamers aanwezig zijn. Na 6 weken kan u een foto laten maken, dan zijn namelijk de ruggenwervels van de pups te zien. Teven zijn ongeveer 9 weken drachtig. Bevalt uw teef eerder dan 59 dagen of draagt de teef langer dan 67 dagen? Neem dan direct contact op met uw dierenarts.

Is mijn kat drachtig?

Wilt u weten of uw poes drachtig is? Als uw poes krols is maar dit binnen een dag weer over is, dan is de kans groot dat uw poes drachtig is. Voel zelf niet de buik van uw kat, maar ga naar uw dierenarts. Dit omdat u de ongeboren kittens pijn kunt doen. Twijfelt uw dierenarts, dan kan ervoor gekozen worden om een echo of een röntgenfoto te laten maken. Zo weet u zeker of uw kat drachtig is.

Is mijn konijn drachtig?

Konijnen zijn al vruchtbaar als zij enkele maanden oud zijn. Vanaf dat moment kan de ram de voedster dekken. Het is voor uzelf erg lastig om te zien of uw konijn drachtig is. Voel nooit zelf, maar laat dit door een dierenarts doen. U kunt namelijk de ongeboren konijntjes pijn doen. Als een konijn een nest bouwt, hoeft dit niet te duiden op een zwangerschap. Het kan zijn dat uw konijn schijndrachtig is. Wilt u zeker weten of uw konijn drachtig is? Ga dan naar uw dierenarts.

Is mijn cavia drachtig?

Net zoals bij een konijn is het moeilijk om te zien of uw cavia jongen krijgt. Na ongeveer 6 weken kunt u zien dat uw cavia iets dikker is. Als u uw cavia regelmatig weegt, kunt u misschien aan het gewicht zien of zij drachtig is. Het is belangrijk dat u niet gaat voelen aan de buik. Dit kan namelijk erg vervelend zijn voor de ongeboren cavia’s. Wilt u zeker weten of uw cavia drachtig is? Maak dan een afspraak met uw dierenarts.

Is mijn paard drachtig?paard drachtig drinken

Een merrie is in het voorjaar en in de zomerperiode om de drie weken hengstig en dus vruchtbaar. De hengstigheid duurt ongeveer 5 dagen, maar dit kan per paard verschillen. Aan het einde van de henstigheid vindt de eisprong plaats en is de kans op bevruchting het grootst. Wilt u fokken met uw merrie en wilt u weten of uw merrie drachtig is? Dan kunt u het beste een dierenarts inschakelen. Vanaf de 25ste dag kan de dierenarts via een scan de embryo zien.

Vissen

Vissen leggen eitjes. Ziet u eitjes in uw aquarium? Dan is de kans groot dat u kleine visjes krijgt. Het is belangrijk dat u de kleine visjes niet bij andere vissen laat. De kans is dan erg groot dat de kleine visjes worden opgegeten.