U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Hoe moet ik mijn huisdier tijdens de reis vervoeren?

Hoe moet ik mijn huisdier tijdens de reis vervoeren?

Het is voor u én uw huisdier belangrijk dat de reis zo gemakkelijk mogelijk verloopt. Hier vindt u dan ook allerlei handige tips voor tijdens de reis. Let op: gaat u naar het buitenland, vergeet dan niet de benodigde inentingen en het EU-dierenpaspoort (voor honden, katten en fretten).

hond vervoeren in de auto

Reizen met de auto

Een hond of een kat kunt u het beste vervoeren in een speciale reismand. Zorg in ieder geval voor dat het huisdier goed vast zit en niet naast u. Dit voor de veiligheid van u én uw huisdier. Laat uw huisdier nooit los op de achterbank liggen.

Hond en reizen

Gelukkig vinden de meeste honden een autorit niet vervelend. Vooral als u regelmatig met de auto gaat om samen met uw hond te genieten van een lange boswandeling. Toch vinden sommige honden het reizen in een auto niet leuk. U kunt dan het beste blijven oefenen met uw hond. Het is handig om uw hond eerst te laten wennen in een stilstaande auto. U blijft hierbij zitten. Gaat dit een aantal keren goed? Probeer dan om een klein stukje te rijden. Zo went uw hond langzaam aan het autorijden. Vergeet niet om regelmatig te stoppen, zodat de hond wat kan bewegen en drinken. Honden kunnen overigens wel last krijgen van reisziekte.

Katten en reizen

De meeste katten vinden reizen niet prettig. Daarom is het belangrijk om de reis zo makkelijk mogelijk te maken voor uw kat. De dag dat u gaat reizen, geeft u uw kat een lichte maaltijd. Twee uur voor vertrek geeft u uw kat alleen nog te drinken. Het is namelijk vervelend als uw kat zijn behoefte in de auto moet doen en dit niet kan doen. Katten kunnen tijdens de rit last van reisziekte krijgen. Dit herkent u aan braken en veelvuldig kwijlen. Neem regelmatig pauze en laat uw kat dan even in de frisse lucht en geef hem wat water.

Huisdieren en vliegen

Gaat u een vliegreis maken en neemt u uw huisdier mee? Dan zal u rekening moeten houden met een aantal zaken zoals inentingen en een EU-dierenpaspoort. Het is handig dat u van te voren contact opneemt met de luchtvaartmaatschappij. Uw huisdier zal vervoerd worden in een niet-houten kennel, die geplaatst wordt in de bagageruimte of in de vrachtruimte.

Reizen naar het buitenland

Als u met uw huisdier naar het buitenland reist, is het handig om op de hoogte te zijn van alle regels. Informeer bij twijfel bij uw dierenarts of er nog inentingen of andere maatregelen nodig zijn.