U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Huisdier en vakantie: hoe doet u dat?

Huisdier en vakantie: hoe doet u dat?

Natuurlijk wit u ook wel eens op vakantie. Maar u heeft ook gekozen voor een huisdier, dat afhankelijk is van uw zorg en aandacht. Of het nu om een goudvis gaat, een hond of zelfs paard. In meer of mindere mate hebben ze u nodig. Betekent dit dat u niet op vakantie kunt? Zeker niet, maar u kunt het beste op tijd nadenken over een aantal zaken.

Huisdier mee op vakantie

Dit is uiteraard een optie. Uw huisdier meenemen op vakantie kan erg gezellig zijn en biedt zeker voordelen. Zo hoeft u elkaar niet te missen en kunt u zelf het dier verzorgen. Niet ieder huisdier is geschikt om mee te nemen op vakantie, maar zeker bij een hond is dit te overwegen. Het is wel van belang dat u voor het boeken van de vakantie uitzoekt of uw hond welkom is op de camping/in de accomodatie. Is het klimaat geschikt voor het dier? En hoe is de medische zorg voor dieren op uw vakantiebestemming? Ook is het nuttig alvast uit te zoeken of loslopende honden zijn toegestaan en natuurlijk welke vaccinaties uw hond nodig heeft. Neem in ieder geval het EU dierenpaspoort mee. En kies niet voor een hele lange autorit naar een warme bestemming. Dat is erg belastend voor het dier. 

hond vakantie

Huisdier thuislaten: oppas zoeken

Heeft u bovenstaande allemaal overwogen en laat u uw huisdier thuis? Dan bent u natuurlij verplicht om een goede oppas te zoeken voor uw huisdier. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het type dier en uw wensen. Een goudvis heeft voldoende aan iemand die hem komt voeren en het aquarium schoonmaakt. Een kat heeft wat meer aandacht nodig en moet misschien ook naar binnen en buiten gelaten worden. Of even gekamd en geaaid worden. Ook een konijn of knaagdier heeft hier behoefte aan. Misschien heeft u lieve buren die dit op zich willen nemen? Regel in ieder geval tijdig een goede oppas en maak een lijstje met instructies. Zorg dat er voldoende voer in huis is en laat het nummer van de dierenarts achter, met misschien ook wat 'noodgeld'. Heeft u een hond? Dan is een logeeradres een betere optie. De meeste honden houden niet van alleen zijn en zeker als u langer dan een paar dagen weggaat, heeft hij aandacht nodig. Zoek iemand die houdt van honden en er graag meerdere keren per dag mee wandelt. Geef ook hierbij instructies mee, zijn eigen mand en natuurlijk genoeg voer. Zorg dat het nummer van de dierenarts meegaat en de hond op tijd is ontwormd en ingeend. 

Huisdier thuislaten: een dierenpension

Ook een goede optie voor uw huisdier is een verblijf in een dierenpension. Dit is mogelijk voor knaagdieren en konijnen, maar bijvoorbeeld ook voor uw hond of paard. Veel mensen vinden het misschien zielig om het dier daar naartoe te brengen. Maar juist in een pension zijn vaak dierenliefhebbers aan het werk en is er veel kennis en ervaring aanwezig. Neem ruim van tevoren contact op met een pension en ga het ook zeker uitvoerig bekijken. Vraag ook goed na wat het beleid is ten aanzien van vaccinaties, ontwormen, etc. Uiteindelijk is uw eigen gevoel doorslaggevend bij het pension.