U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Huisdieren; allerlei soorten en maten

Huisdieren; allerlei soorten en maten

Wat zijn huisdieren?

Huisdieren zijn immens populair in ons land. Maar wat zijn huisdieren nou eigenlijk? Volgens de Wikipedia is een huisdier ‘een gedomesticeerd dier dat in of om het huis woont en leeft en door de mens wordt gevoed en verzorgd’. Er is grofweg een onderscheid te maken tussen landbouwhuisdieren (koeien, schapen, etc.) en gezelschapsdieren (hond, kat, hamster, etc.).

kind met dieren

Soorten huisdieren

De definitie van huisdieren maakt dat er een heleboel dieren als huisdier aangemerkt worden. Als we kijken naar de positieflijst die kortgeleden werd uitgegeven vanuit de overheid, zien we nog meer variëteit. Niet alleen zijn er talloze zoogdieren, maar ook vissen, reptielen en vogels die bij mensen thuis mogen wonen. We noemen op onze site de meest gehouden huisdieren:

 

Kleine huisdieren

Kleine huisdieren spreken vooral kinderen natuurlijk erg aan. Vaak zien ze er aaibaar en schattig uit, zoals hamsters, cavia’s en tamme ratjes. Toch zijn niet alle kleine huisdieren geschikt voor kinderen. Vaak zijn ze erg kwetsbaar en kunnen ze niet tegen het ‘hardhandige’ knuffelgedrag van de kleintjes. Ook slapen veel kleine diertjes veel overdag, wat een tegenvaller kan zijn voor uw wakkere kind, dat graag wil spelen. Een kat of een hond is dan een geschikter huisdier, wat ook zelf afstand kan nemen als het even genoeg aandacht heeft gehad.

hamster

Leuke huisdieren

Huisdieren zijn er dus in alle soorten en maten. Maar wat zijn nu leuke huisdieren? Dat ligt natuurlijk vooral aan uw eigen smaak en de rol die u voor het huisdier in gedachten heeft. Zo kan het heel leuk zijn om naar een aquarium vol tropische vissen te kijken. Andere mensen willen meer een band met een dier opbouwen en vinden een labrador een echt leuk huisdier. Meer bijzondere beestjes zoals een gerbil, een hert of een gekko kunnen ook passen bij iemands interesse.

hond

Huisdierendokter

Wanneer u kiest voor een huisdier, bent u ook verantwoordelijk voor zijn gezondheid. Het is dan ook uw taak om hem goed te verzorgen en indien nodig mee te nemen naar de ‘huisdierendokter’ ofwel de dierenarts. Deze kan uw dier onderzoeken en behandelen indien nodig. Ook kunt u er terecht voor adviezen, sterilisatie, castratie, inentingen en bijvoorbeeld een chip. Om een goed afgewogen keuze te maken kunt u dierenartsen op onze site vergelijken en beoordelen. Zoek nu direct een dierenarts in uw buurt.