U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Huisdieren lijst

Huisdieren lijst

Huisdieren lijst; wat is dat?

Huisdieren zijn enorm populair in Nederland. Ruim de helft van de huishoudens heeft een of meerdere dieren in huis. Het gaat dan vooral om katten, Huisdieren lijsthonden, konijnen en knaagdieren. Maar ook apartere en exotische dieren worden soms als huisdier gehouden. Dit mag echter niet altijd. Houdt u van dieren en wilt u graag weten welke dieren u thuis mag houden? Het aantal dieren dat per juli 2014 is toegestaan als huisdier is beperkt. Het is goed om voordat u een dier in huis haalt te checken of hij op de positieflijst staat.

Huisdieren lijst: wat zijn de criteria?

Op dit moment zijn deskundigen namens het ministerie van Economische Zaken zoogdieren aan het beoordelen, om te kijken of ze als huisdier op de lijst kunnen komen. Zodra dat bekend is, worden ze aan de lijst toegevoegd. Sommige dieren staan nu dus nog op de lijst 'te beoordelen', deze dieren mag u voorlopig nog houden. Bij het beoordelen of dieren geschikt zijn om als huisdier te houden, gebruikt het EZ allerlei criteria:

Huisdieren lijst: wat mag wel

Op dit moment is er een huisdieren lijst voor zoogdieren beschikbaar (positieflijst van het LICG). Deskundigen onderzoeken later ook reptielen en vogels die toegestaan worden. Op dit moment staat vast dat deze huisdieren in ieder geval zonder probleem bij u mogen wonen, mits u goed voor ze zorgt. Vanaf 1 februari 2015 geldt deze huisdieren lijst:

Huisdieren lijst: wat mag onder stricte voorwaarden

Er moeten dus nog een aantal zoogdieren beoordeeld worden. We hebben het hierbij bijvoorbeeld over de Braziliaanse cavia, de lama of de fret.Het kan huisdieren lijstzijn dat er een aantal dieren uit de bus komen die wel als huisdier mogen worden gehouden, maar dan onder stricte voorwaarden. Staat uw dier straks op deze lijst en kunt u niet aan de voorwaarden voldoen? Dan bent u genoodzaakt om afscheid van het dier te nemen. Ditzelfde geldt als blijkt dat uw huisdier op de lijst met verboden dieren komt te staan. Houdt de voortgang van de onderzoeken daarom in de gaten op de site van het RVO of het LICG.