U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Ik heb kinderen, kan ik een huisdier nemen en waar moet ik op letten?

Ik heb kinderen, kan ik een huisdier nemen en waar moet ik op letten?

Veel mensen nemen een huisdier in huis als de kinderen erom vragen. Maar welke huisdieren zijn geschikt als u kinderen heeft?

kinderen en huisdier

Honden

Honden zijn leuke huisdieren. Maar niet iedere hond past in een gezin met kinderen. Heeft u jonge kinderen? Kies dan een hond die verdraagzaam is en houdt van drukte en spelen. Een grote, energieke hond kost veel tijd. Bedenk goed of dit past binnen uw gezin. Schuwere hondenrassen zijn niet handig bij kinderen. Vooral als uw kinderen graag spelen en luidruchtig zijn. Als u uw hond goed opvoedt en uw kinderen leert om lief voor hem te zijn, is een hond een geweldige kameraad voor uw kind.

Katten

Een kat is een ideaal huisdier als u kinderen heeft. Toch moet u wel met bepaalde zaken rekening houden. Het opvoeden van een kitten speelt hierbij een belangrijke rol. Vraag voordat u een kitten uit een nestje haalt of het gewend is om met kinderen om te gaan. Een schuw katje zal namelijk sneller uw kind krabben en dit wilt u natuurlijk niet. Ook moet u uw kind verantwoordelijk met de kat om laten gaan. Trekt uw kind aan de staart van de kat, dan is de kans groot dat de kat zal uithalen. Laat uw kind ook niet constant achter de kat aanlopen. Katten zijn dieren die af en toe alleen willen zijn. Zorg ervoor dat de kattenbak op een rustige plaats staat en leer uw kind aan dat dit geen speelgoed is. Als een kat niet rustig zijn behoefte kan doen en zich niet veilig voelt, kunnen er ongelukjes gebeuren. Het is belangrijk dat de kat zich af en toe kan terugtrekken. Katten houden van hoge plekjes.

Knaagdieren

De meeste kinderen vinden knaagdieren zoals hamsters, cavia’s en konijnen leuk. Vooral omdat deze dieren er schattig uitzien. Heeft u jonge kinderen onder de vier jaar? Dan zijn deze huisdieren niet geschikt. Ze zien er dan wel aaibaar uit, maar hamsters, cavia’s en konijnen zijn erg kwetsbaar. Ze kunnen, als ze zich niet veilig voelen, bijten of krabben. Denk goed na voordat u een knaagdier aanschaft. Als uw kind het knaagdier wil aaien, leer dan dat deze op de grond moet zitten en dat uw kind het dier niet oppakt.

Vogels

Vogels zijn geen geschikte huisdieren voor kinderen onder de 12 jaar. Dit komt vooral omdat vogels die u in huis houdt niet van drukte houden en snel gestrest raken. Neemt u wel een vogel, zorg er dan voor dat uw kind rustig en zonder lawaai langs de kooi loopt. Leer uw kinderen direct af om met de vingers in de kooi te komen. Vogels kunnen dan pikken.

Vissen

Een aquarium vinden jonge kinderen meestal niet heel interessant. Je kunt tenslotte niet met vissen ‘knuffelen’. Zijn uw kinderen al wat ouder? Dan is een beginnersaquarium leuk. Leer uw kinderen om niet tegen het aquariumglas te kloppen. Dit schrikt de vissen af.

Reptielen

Reptielen leven vaak in een terrarium. De temperatuur is erg belangrijk. Reptielen zijn geen huisdieren die u kunt houden als u kinderen heeft.

Paarden

Een paard is een prachtig dier. Heeft u een huis met veel grond en willen uw kinderen graag een paard als huisdier? Zorg ervoor dat het paard goed getraind wordt en zet niet zomaar uw kind in het zadel. Laat uw kind eerst paardrijlessen volgen.