U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Is het zielig als ik mijn huisdier de hele dag alleen laat

Is het zielig als ik mijn huisdier de hele dag alleen laat

Sommige dieren vinden het niet erg om overdag alleen thuis te zijn. Andere dieren vinden een aantal uren al te lang. We zetten globaal voor u op een rij hoe dieren reageren op alleen thuis zijn. Vraag bij twijfel altijd uw dierenarts om advies.

Honden hond thuis laten

De ene hond heeft er meer moeite mee als u niet thuis bent dan de andere hond. In principe is een hond een echt gezelschapsdier en past het niet goed bij mensen die constant van huis zijn. Wel kunt u sommige honden aanleren om alleen thuis te zijn. Belangrijk is om de hond voor vertrek lekker lang uit te laten, zodat hij zijn energie kwijt kan.Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat uw hond altijd drinkwater en eventueel voer tot zijn beschikking heeft. Geef hem wat speelgoed of iets om op te kauwen en maak zijn plek comfortabel. Probeer door de tijd op te bouwen uw hond vertrouwen te geven dat u terugkomt. Een blaffende en jankende hond is niet alleen zielig, maar ook lastig voor de buren. Sommige eigenaren zien dit blaffen en janken als probleemgedrag. Lees ook meer over 'Hoe verzorg je een hond?'

Katten

Katten zijn erg zelfstandig en kunnen prima alleen thuis zijn. Zorg ervoor dat uw kat zich niet verveelt als hij niet naar buiten kan, door bijvoorbeeld verschillende speeltjes te kopen. Heeft uw kat deze niet en slaat de verveling toe, dan kan de kat bijvoorbeeld uw meubels slopen om de tijd te doden. Dit wordt ook wel gezien als probleemgedrag. Vanzelfsprekend moet de kat voldoende eten en drinken tot zijn beschikking hebben. Lees ook meer over 'Wat houdt kattenverzorging in?'

Cavia’s, konijnen, hamsters en andere knaagdieren

De meeste knaagdieren leven het liefste met een soortgenootje. U kunt cavia’s, konijnen en hamsters met een gerust hart alleen thuis laten als u overdag aan het werk gaat. Zorg wel dat zij voldoende eten en drinken hebben. Gaat u met vakantie? Zorg er dan voor dat u iemand vindt die uw knaagdier verzorgt. Lukt dit niet, dan kunt u uw huisdier naar een pension brengen. Lees meer over 'Is konijnenverzorging gemakkelijk?'

Paarden

Een paard houdt van gezelschap. Het liefste een soortgenoot waarmee hij samen in de wei of stal kan staan. Zorg ervoor dat er altijd voldoende eten en drinken is. Dan kunt u deze dieren overdag prima alleen laten.

Vissen

U hoeft niet thuis te blijven voor uw vissen. Het zijn zelfstandige dieren. Maar zij hebben, net zoals alle andere huisdieren, wel een goede verzorging nodig. Gaat u voor langere tijd weg, dan is het belangrijk dat uw vissen gevoerd worden en dat het aquarium schoon wordt gemaakt.

Vogels

Heeft u vogels als huisdieren en vraagt u zich af of zij alleen kunnen zijn? Vogels zijn zelfstandige dieren. Zij kunnen uitstekend alleen zijn als u aan het werk bent. Ook als u op vakantie gaat kunt u het beste uw vogels thuis laten. Een vogel kan namelijk erg gestrest raken als u deze gaat vervoeren. Natuurlijk zorgt u er dan wel voor dat er regelmatig iemand langs komt om het water te verversen, voer te geven en de kooi schoon te maken.

Reptielen

Reptielen kunnen prima alleen thuis blijven. Net zoals alle huisdieren moeten reptielen goed verzorgd worden. Heeft u een kameleon? Voorkom dan stress bij uw reptiel, zij zijn erg stressgevoelig.