U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Kan ik mijn huisdier begraven?

Kan ik mijn huisdier begraven?

Het is mogelijk om uw huisdier te begraven als hij is overleden. Zo kunt u op een gepaste en waardige manier afscheid van uw huisdier nemen.

Begraven in de tuin

Het is in Nederland toegestaan om uw huisdier in uw eigen tuin te begraven. Ook als u een stuk eigen grond bezit, dan kan u daar uw huisdier begraven. Wel is het belangrijk dat u rekening houdt met de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu. Daarom is het aan te raden om uw huisdier diep te begraven, minimaal 75 centimeter diep.

Begraafplekje kiezen

Kiest u ervoor om uw huisdier in uw eigen tuin te begraven? Dan kunt u rekening houden met het geliefde plekje van uw huisdier. Kwam uw hond of kat graag op een bepaald stukje in uw tuin? Dit is dan een mooie plek om het dier te begraven. Zeker als u nog in de rouwperiode bent, kunt u gemakkelijk in uw eigen tuin mooie herinneringen ophalen.

Dierenbegraafplaats

Natuurlijk kunt u ook uw huisdier begraven op een dierenbegraafplaats bij u in de regio. Een gedenksteen maakt het graf helemaal af. Uw huisdier krijgt een mooie laatste rustplaats op de dierenbegraafplaats.

Andere mogelijkheden

Naast begraven is het ook mogelijk om uw huisdier te laten cremeren. U kunt dan de urn mee naar huis nemen en een mooi plekje geven bij u thuis. Het is mogelijk om uw huisdier af te geven bij uw gemeente. Iedere gemeente heeft een eigen verzamelpunt. Uw huisdier wordt dan ‘verwerkt’. Dit gebeurt ook als u uw huisdier achter laat bij een dierenarts.

Lees meer over:

> Mijn huisdier is overleden. Wat moet ik doen?

> Wanneer moet ik mijn huisdier laten inslapen?