U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Kan ik ziek worden van mijn huisdier?

Kan ik ziek worden van mijn huisdier?

Ja, u kunt ziek worden van uw huisdier. Maar in de meeste gevallen kunt u dit voorkomen. We leggen u graag uit hoe dit werkt.

Hygiëne

Goede hygiëne is uiterst belangrijk als u niet ziek wilt worden van uw huisdier. Maak dan ook regelmatig uw huis schoon. Als u een huisdier in een kooi houdt, dan moet u regelmatig de kooi schoonmaken. Heeft u een kat? Vergeet dan niet de kattenbak schoon te houden. Met een schepje kunt u de ontlasting van uw kat dagelijks verwijderen. Daarnaast zijn er speciale kattenbakkorrels die de urine van uw kat absorberen. De korrels kleven aan elkaar en zo houdt u de kattenbak goed schoon. Vervang regelmatig de kattenbakkorrels. Denk ook aan uw eigen hygiëne. Was voor het eten altijd uw handen.

Overdraagbare infectieziekten

Sommige infectieziekten die uw huisdier kan oplopen zijn overdraagbaar op mensen. De meest voorkomende infectieziekten zetten we op een rij.

Kattenkrabziekte

Zoals de naam misschien doet vermoeden, wordt de bacterie (Bordetella Henselae) overgedragen een kat u krabt. Ook kan de bacterie overgedragen worden door een beet. Of als u een wondje hebtm waar u kat vervolgens aan likt. U kunt de kattenkrabziekte herkennen aan rode bultjes rondom de wond. In uw lymfeklier zal een pijnlijke zwelling optreden. In sommige gevallen kunt u zich ziek voelen. U krijgt hoofdpijn en koorts. De symptomen verdwijnen vanzelf na enkele maanden. Als u een goede gezondheid heeft, hoeft u niets te doen. De kattenkrabziekte is niet gevaarlijk. Heeft u een verminderde weerstand, dan is de kattenkrabziekte vervelend. Als u eenmaal de kattenkrabziekte heeft gehad, dan bent u hier verder immuun voor.

Vogelgriep

U heeft vast wel eens gehoord van de vogelgriep. Deze griep is een variatie op de ‘normale griep’. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de vogelgriep overgedragen door vogels. De kans dat u vogelgriep krijgt is klein. U kunt voorzorgsmaatregelen treffen als u vogelgriep wilt voorkomen. Trek andere kleren en schoenen aan als u uw vogels voert. Was altijd uw handen als u uw vogels heeft verzorgd. Plaats nieuwe vogels een week in quarantaine en dood ongedierte bij uw vogels.

Pasteurella Multocida

Dit is een bacterie die bij konijnen snot aanmaakt. De snot is slijmerig en dit kan etterig worden. Uw konijn snottert en snuift en zal met zijn pootjes het snot proberen weg te halen. De pootjes van uw konijn worden door het snot smerig. Heeft u wondjes? Dan kunt u besmet raken. Ook door het krabben of bijten. U krijgt wondinfecties, luchtweginfecties, keelpijn, aangezichtspijn, heesheid. Ook begint u zelf te hoesten en kunt u last krijgen van oorpijn. Zodra uw konijn begint te snotteren kunt u het beste contact opnemen met een dierenarts.  

Hondsdolheid

Hondsdolheid of rabiës is een zeer ernstige virusinfectie van de hersenen. Dit kunt u oplopen als u gebeten bent door een dier dat besmet is. Denk hierbij vooral aan honden, katten, vossen en vleermuizen. U kunt niet zien of een dier rabiës heeft. Doordat de meeste dieren in Europa ingeënt zijn, is het onwaarschijnlijk dat u hondsdolheid oploopt. Gaat u op vakantie? Dan is het raadzaam om u te laten vaccineren tegen rabiës. Gelukkig zijn de laatste jaren in Nederland geen mensen besmet met rabiës. Als u gebeten bent door een wild dier, dan raden wij u aan om u alsnog te laten vaccineren. Het duurt een tijdje voordat de symptomen van hondsdolheid zichtbaar zijn.

Toxoplasmose

Deze parasiet wordt voornamelijk overgedragen door jonge katten. U kunt besmet raken door het verschonen van de kattenbak. Er zijn geen specifieke symptomen en de ziekte is in principe niet gevaarlijk. Toxoplasmose is wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Maak daarom de kattenbak niet schoon als u zwanger bent.

Ziekte van Weil

De bacteriële ziekte wordt overgedragen door urine. Er zijn een aantal dieren die de Ziekte van Weil kunnen dragen. Het komt het meeste voor bij de hond. U kunt de ziekte herkennen aan problemen met de nieren en lever. Het oogwit kan gelig kleuren. Ga dan meteen naar een dierenarts. Andere symptomen zijn braken, koorts, anorexie, weinig plassen en donkere urine. Als u besmet bent door deze bacterie kunt u zelf last krijgen van koorts, hoofdpijn, rillingen, spierpijn, braken, geel oogwit, rode ogen, buikpijn, diarree en uitslag. Sommige mensen krijgen last van nier- en leverfalen. In sommige gevallen kan de ziekte van Weil dodelijk aflopen. U kunt de besmetting voorkomen door uw hond te laten inenten bij een dierenarts.

Huidschimmels

Honden, katten, konijnen en cavia’s kunnen last hebben van huidschimmels. Deze kunnen zij overdragen aan u. Dit herkent u aan een rood puntje. Na verloop van tijd wordt dit rode puntje steeds groter en lijkt dit op een rode ring. Deze ring komt vooral bij mensen voor in het gezicht of op de armen. Daarnaast is de kans op besmetting vooral groot bij kinderen. Zij hebben een verminderde weerstand en zullen ook meer met huisdier knuffelen. Als u het vermoeden heeft dat uw huisdier huidschimmels heeft, maak dan een afspraak met een dierenarts. Heeft u zelf bovengenoemde symptomen? Maak dan een afspraak met uw huisarts.

Salmonella

Deze bacterie komt vooral voor bij reptielen. Het merendeel van de reptielen is besmet met salmonella. Voor een reptiel is dit niet schadelijk, maar voor u wel. In eerste instantie kunt u deze ziekte bij uzelf herkennen als u last heeft van kramp en koorts. In sommige gevallen kan de bacterie zich verspreiden in het bloed, beenmerg en de zenuwen. Was altijd uw handen goed met zeep en warm water als u uw reptiel heeft vastgehouden of het terrarium heeft schoongemaakt. Neem nooit uw reptiel mee in de keuken en was het dier niet in uw badkamer. Kus uw reptiel nooit.

Cheyletiëlla

Deze grote mijten komen vooral bij honden, katten en konijnen voor. Vermoedt u dat uw huisdier last heeft van deze mijten? Neem dan contact op met een dierenarts. Zelf kunt u last krijgen van huiduitslag.

Scabiës

Scabiës of schurft zijn kleine mijtjes. Zij komen vooral voor bij honden, katten en konijnen. Als uw huisdier schurft heeft, laat deze dan behandelen. Dan gaan uw klachten zoals pukkeltjes en jeuk na verloop van tijd vanzelf over.