U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Mag ik een huisdier uit het buitenland meenemen naar Nederland?

Mag ik een huisdier uit het buitenland meenemen naar Nederland?

Bent u in het buitenland en ziet u een hond, een kat of een ander dier dat u graag mee wilt nemen naar Nederland? Dit kan niet zomaar. Er zijn invoerregels waar u zich aan moet houden. Honden, katten en fretten moeten namelijk ingeënt zijn tegen rabiës, beter bekend als hondsdolheid. De inenting tegen rabiës moet minimaal 21 dagen voor uw reis gegeven worden.

Chippen

Een huisdier dat vanuit het buitenland ingevoerd wordt in Nederland moet gechipt zijn. Het doel van deze chip is om vermiste huisdieren en eigenaren te kunnen herenigen. De dierenarts brengt de chip in en de kosten hiervan verschillen. De gegevens van de eigenaar worden bijgehouden in een landelijk database.

EU-dierenpaspoort

Honden, katten en fretten moeten een dierenpaspoort hebben. Het paspoort heeft een uniek registratienummer en het dier wordt hierin omschreven. Naast de gegevens van de eigenaar staan ook de inentingen in het paspoort. Als de papieren voor het invoeren van uw huisdier niet in orde zijn, dan neemt de douane maatregelen. Zo kunnen zij het dier in quarantaine plaatsen tot u aan alle voorschriften voldoet. Ook kan de douane het dier terug sturen. In het uiterste geval kan de douane ervoor kiezen om het dier in te laten slapen.

Gezondheidsverklaring

Voor kleine gezelschapsdieren is in de meeste gevallen een gezondheidsverklaring van een dierenarts voldoende.

Invoeren hond

Neemt u een hond mee vanuit het buitenland? Dan moet u deze binnen twee weken laten registreren.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit

Voor meer informatie over het invoeren van een huisdier vanuit het buitenland, kunt u het beste de website van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit raadplegen