U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Mag mijn huisdier mee op vakantie?

Mag mijn huisdier mee op vakantie?

Gaat u op vakantie en wilt u uw huisdier meenemen? Het is dan belangrijk om eerst te kijken of  ze huisdieren toestaan op uw vakantieadres. Daarnaast heeft uw huisdier een dierenpaspoort en een chip nodig. Dit geldt voor vakanties binnen en buiten de Europese Unie. Gaat u met uw hond, kat of fret op vakantie? Dan moeten zij ingeënt zijn tegen rabiës.

hond mee op vakantie

Hond mee op vakantie

Vooral honden zijn huisdieren die vaak meegaan op vakantie. Het is belangrijk dat u rekening houdt met uw hond. Een lange reis in de auto kan namelijk stressvol zijn. Het kan voorkomen dat uw hond gaat braken tijdens de rit. Dit wordt ook wel reisziekte genoemd. Het braken kan twee oorzaken hebben. Zo kan het evenwichtsorgaan van uw hond verstoord worden. Dit komt doordat de hond zelf niet beweegt en de auto wel. Ook kan uw hond braken doordat hij gedesoriënteerd raakt, door het naar buiten kijken via de autoraam. Zorg dat u regelmatig een pauze neemt en dat uw hond even de auto uit kan om te wandelen en drinken.

Kat mee op vakantie

Katten zijn gevoelig voor reisziekten. Zij kunnen erg onrustig worden van de autorit. Braken en kwijlen zijn symptomen van reisziekte. Het is belangrijk dat u regelmatig stopt en dat de kat frisse lucht krijgt en water. Voordat u gaat reizen, kunt u het beste uw kat een lichte maaltijd geven en twee uur voordat u weggaat alleen nog maar water. Het is namelijk erg vervelend voor uw kat als hij zijn behoefte moet doen en dit niet kan doen. Zorg dat uw kat een kussentje of een deken heeft in de reismand.

Vraag uw dierenarts om advies

Als u uw huisdier meeneemt op vakantie, dan kunt u het beste kijken of het vakantieland aanvullende eisen en regels heeft. Dit kunt u nagaan bij de ambassade. In sommige landen moet uw huisdier eerst in quarantaine of is er een bloedonderzoek vereist. Ook kunt u uw dierenarts om advies vragen.

Huisdier meenemen naar Nederland

Bent u op vakantie in het buitenland en wilt u een huisdier meenemen naar Nederland? Bedenk dan goed dat u zich aan de invoerregels moet houden voor huisdieren. Zo moeten honden, katten en fretten minimaal 21 dagen voordat zij ingevoerd worden ingeënt zijn tegen rabiës. Ook moet het dier gechipt zijn en een dierenpaspoort hebben. Neemt u een hond mee naar Nederland? Dan moet u deze binnen 2 weken laten registreren. Als u andere huisdieren mee wilt nemen, is een gezondheidsverklaring van een dierenarts meestal voldoende.