U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Mijn huisdier is bang voor vuurwerk. Wat kan ik het beste doen?

Mijn huisdier is bang voor vuurwerk. Wat kan ik het beste doen?

Het kan heel goed zijn dat uw huisdier bang is voor vuurwerk. Wij geven u graag enkele tips om uw oudejaarsdag samen met uw huisdier zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

huisdier bang voor vuurwerk

Wat vinden dieren eng aan vuurwerk?

Het gehoor van dieren is vele malen beter dan bij mensen. Zij horen dubbel zo hard. Ook hebben zij geen enkel idee wat deze knallen voorstellen en vinden zij de felle lichten angstaanjagend.

Wennen aan vuurwerk

Het is belangrijk dat uw huisdier gewend raakt aan vuurwerk. Daarom is het belangrijk dat u uw huisdier als het jong is kennis laat maken met vuurwerk. U kunt bijvoorbeeld beginnen met een cd af te spelen met vuurwerkgeluiden.

Honden en vuurwerk

Hondenscholen geven regelmatig vuurwerktrainingen. Ga samen met uw pup op cursus.  Zo is uw hond van jongs af aan gewend aan vuurwerk en zal hij minder gespannen zijn tijdens Oud & Nieuw. Laat uw hond op oudejaarsavond vroegtijdig aangelijnd uit. Zo rond een uur of 22.00.

Sluit gordijnen

Zorg dat uw hond of kat niet naar buiten kan kijken. Hij ziet dan de felle lichtflitsen niet en is hierdoor al een stuk rustiger.

Kattenluik

Vergeet niet het kattenluik dicht te doen. Zo kan uw angstige kat niet naar buiten vluchten.

Eten en vuurwerk

Geef uw huisdier overdag geen eten, wel water. Probeer rond de jaarwisseling uw huisdier te voeren. Uw huisdier is dan hongerig en heeft minder aandacht voor het vuurwerk.

Zet televisie of radio aan

Als u de tv of de radio aanzet, dan zal het vuurwerkgeluid minder aanwezig zijn. Doordat het geluid niet overheerst, zal uw huisdier minder gestrest zijn.

Rustig plekje

Zorg dat uw huisdier zich kan terugtrekken op een rustig plekje in huis.

Niet onnodig troosten

Is uw huisdier bang? Troost uw huisdier alleen als deze totaal in paniek is. Anders niet. Doet u dit wel, dan bevestigt u dat vuurwerk eng is en dat angst terecht is.

Straffen

Straf uw huisdier niet als het angstig is. Het kan natuurlijk gebeuren dat uw huisdier uit angst een plasje in huis doet.

Medicijnen

In uiterste gevallen is het mogelijk om medicijnen te krijgen bij uw dierenarts. Overleg dit dan met een dierenarts bij u in de regio.