U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Mijn huisdier is overleden. Wat moet ik doen?

Mijn huisdier is overleden. Wat moet ik doen?

Als uw huisdier is overleden, dan is het belangrijk dat u op een gepaste wijze afscheid neemt. Dit vooral omdat dit goed is voor uw rouwproces. Het afscheid is voor iedereen anders. Sommige huisdiereneigenaren willen het huisdier (laten) begraven en anderen laten het dier cremeren. De keuze is natuurlijk aan u.

Begraven

In de grotere gemeenten in Nederland is meestal wel een dierenbegraafplaats waar uw huisdier een mooie laatste rustplaats kan krijgen.

Cremeren

U kunt er ook voor kiezen om uw huisdier te laten cremeren. Er zijn vele verschillende dierencrematoria in Nederland. Zo vast ook bij u in de regio. U kunt bij de meeste crematoria de urn achterlaten. Maar u kunt de urn ook mee naar huis nemen en het bij u thuis een mooi plekje geven.

Destructie

U  kunt uw  huisdier laten ophalen door de dierenambulance. Uw huisdier wordt dan verwerkt met restafval. De resten worden gebruikt om energie op te wekken.

Begraven in eigen tuin

In Nederland is het toegestaan om uw huisdier in de tuin te begraven. Zorg ervoor dat uw huisdier diep begraaft. Lees hier meer over in het onderdeel 'Kan ik mijn huisdier begraven?'

Dierencodicil

Misschien heeft u er wel eens van gehoord: het dierencodicil. Als uw huisdier is overleden, dan kunt u uw huisdier beschikbaar stellen voor de wetenschap bij Stichting Proefdiervrij. Bekijk meer informatie over het dierencodicil op hun site.