U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Mijn huisdier vertoont probleemgedrag

Mijn huisdier vertoont probleemgedrag

Vertoont uw huisdier probleemgedrag? En wilt u weten wat u aan het probleemgedrag van uw hond of kat kunt doen? Lees dan vooral verder.

Hond vertoont probleemgedrag

Wat wordt door eigenaren gezien als probleemgedrag? Tekeergaan tegen andere mensen, agressie tegen andere honden, niet alleen thuis kunnen blijven, zichzelf bijten tot bloedens toe en het niet zindelijk zijn. Een hond vertoont niet zomaar gedragsproblemen. De problemen ontstaan meestal door stress of angst. Ook kan het gedrag van uw hond veranderen als hij pijn heeft. Het is daarom belangrijk om de reden te achterhalen. In sommige gevallen is de oorzaak eenvoudig te herkennen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met een dierenarts. Deze kan medische oorzaken uitsluiten.

U kunt ook een gedragstherapeut inschakelen. Die zal u én uw hond begeleiden. U leert dan om uw hond te trainen volgens een schema die per geval wordt opgesteld.

Probleemgedrag kat

Krabt uw kat aan uw meubels? Of plast uw kat niet meer op de kattenbak? Likt uw kat zichzelf kaal? Of misschien is uw kat zelfs wel agressief... Als uw kat jong is, is het belangrijk om ongewenst gedrag af te leren. Vertoont uw kat op oudere leeftijd probleemgedrag? Dan is het belangrijk om medische oorzaken uit te sluiten. Het krabben aan meubels is voor u niet leuk, maar dit doet de kat alleen om de nagels scherp te houden. Plast uw kat niet meer op de kattenbak, dan kan dit een klacht zijn van bijvoorbeeld artrose. Als een kat zich terugtrekt, u hem probeert aan te halen en hij vervolgens agressief reageert, dan adviseren wij u om contact op te nemen met een dierenarts.

Probleemgedrag

Het is vooral belangrijk dat u de oorzaak van het probleemgedrag probeert te achterhalen. Om niet wenselijk gedrag te voorkomen, is de opvoeding belangrijk. Train daarom uw puppy en leer uw kitten vooral wat niet mag. Hoewel katten eigenwijze wezens zijn kunt u ze wel degelijk ongewenst gedrag afleren. Als uw kat bijvoorbeeld op het aanrecht komt, dan kunt u hierop aluminiumfolie leggen. Het knisperend geluid vinden zij vervelend. Ook kunt u probleemgedrag bestrijden met een straal water van een plantenspuit.