U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Waar kan ik mijn huisdier laten sterilliseren of castreren?

Waar kan ik mijn huisdier laten sterilliseren of castreren?

Hond castreren

Wilt u uw hond laten castreren? Dan moet u een afspraak maken met een dierenarts. Het is belangrijk dat u uw hond niet te jong laat castreren. Lees alles over de meest geschikte leeftijd om te castreren: ‘Wanneer mijn huisdier laten castreren?’.

Hond steriliseren

Uw teef kunt u bij een dierenarts laten steriliseren. Haalt u uw teef bij een asiel, dan kan het zijn dat uw teef al gesteriliseerd is.

Kat castreren

Wilt u uw kater laten castreren? Dan maakt u een afspraak met een dierenarts bij u in de regio. Haalt u een katertje uit het asiel, dan kunt u deze door het asiel laten castreren. De castratie wordt dan door een dierenarts gedaan waar het asiel veel mee samenwerkt.

Poes steriliseren

Uw poes laten steriliseren? Maak dan een afspraak met een dierenarts. Zeker als u geen kittens wilt, dan raden wij u aan om uw poes te steriliseren.

Paard castreren

Een paard kan u bij een dierenarts of veearts laten castreren. Het is wel belangrijk dat de dierenarts gespecialiseerd is in paarden. De meeste dierenartsen specialiseren zich in bepaalde diersoorten. Zo hebben we de specialisaties gezelschapsdieren, paarden of landbouwhuisdieren.

Waarom castratie of sterilisatie laten doen?

Er zijn verschillende redenen om een huisdier te laten castreren of steriliseren. De meest voorkomende is om te voorkomen dat uw huisdier jongen krijgt. Ook kan bepaald gedrag zoals sproeien bij katers voorkomen worden. Daarnaast zullen gecastreerde honden minder dominant zijn. De seksuele drift neemt af door castratie of sterilisatie. Gecastreerde honden lopen ook minder snel weg.

Waar moet u rekening mee houden na de castratie of sterilisatie?

Is uw huisdier net geholpen? De eerste nazorg krijgt uw huisdier bij de dierenarts zelf. Maar u als baasje zal ook rekening moeten houden met de patiënt. De castratie of sterilisatie gebeurt onder narcose. Als u uw huisdier kan ophalen bij de dierenarts, dan is deze nog suf. Zorg ervoor dat u thuis bent en dat uw huisdier in alle rust kan bijkomen van de operatie.