U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Waar meld ik dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?

Waar meld ik dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?

Het melden van dierenmishandeling of dierenverwaarlozing doet u door het landelijk meldnummer 144 te bellen. Bent u getuige van dierenmishandeling? Of ziet u dat er onvoldoende voor een dier gezorgd wordt? Bel dan meteen. De medewerkers bekijken of de politie, de Dierenbescherming, de Landelijke Inspectiedienst of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt ingeschakeld. Het landelijk meldnummer voor dierenmishandeling en dierenverwaarlozing is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Is het nummer 144 niet bereikbaar? Bel dan 0900-8844. Spoed? Bel dan 112.

Dierenmishandeling is strafbaar

Het opzettelijk pijn doen of verwaarlozen van dieren is verboden. Dit is bij de wet geregeld en is te lezen in artikel 36 en 37 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Er staan zware straffen op het mishandelen van een dier. Zo kan diegene een celstraf riskeren van maximaal drie jaar of een geldboete die kan oplopen tot wel €19.500,-. Daarnaast kan er bepaald worden dat iemand een verbod op het houden van dieren krijgt.

Juiste verzorging

Een eigenaar van een dier is verplicht om er goed voor te zorgen. Zo moet een dier voldoende drinken en eten krijgen. Ook moet een dier genoeg ruimte hebben waar het zich natuurlijk kan gedragen. Is een dier gewond, heeft het pijn of is het ziek? Dan moet de eigenaar ervoor zorgen dat het dier de juiste verzorging krijgt. Ook is het belangrijk dat een dier niet angstig is en stress heeft. Ziet u dat een dier niet juist wordt behandeld? Dat het dierenwelzijn in gedrang komt? Meld dit dan altijd via 144!