U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Waar vind ik info over het aanschaffen en houden van huisdieren?

Waar vind ik info over het aanschaffen en houden van huisdieren?

Wilt u meer weten over het houden van huisdieren en weten waar u rekening mee moet houden? Een huisdier hebben en houden is natuurlijk niet zomaar iets. U bent als eigenaar verplicht om goed voor het dier te zorgen. Op deze pagina leest u verschillende tips.

Informatieve website LICG


Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) is een onafhankelijke stichting. Het doel van deze stichting is om een bijdrage te leveren aan het welzijn van dieren. En dit begint natuurlijk bij het verstrekken van informatie. Hoe kunt u het beste voor uw huisdier zorgen? Wat zijn de benodigdheden voordat u een huisdier aanschaft? Tegen welke problemen kunt u aanlopen? U leest het op de website.

Huisdierenbijsluiter

Het klinkt misschien een beetje raar. Een huisdierenbijsluiter. Om toekomstige huisdiereigenaren zo goed mogelijk voor te lichten over de dieren, is er een huisdierenbijsluiter ontwikkeld. In deze bijsluiter kunt u lezen wat de beste huisvestiging is en alles omtrent de verzorging en voeding. Bekijk hier de huisdierenbijsluiter

Certificaten

Als u besluit om een huisdier aan te schaffen, dan wilt u wellicht zaken doen met een betrouwbare fokker. Daarom heeft het LICG een certificeringssysteem bedacht. Dit is systeem is op dit moment nog volop in ontwikkeling.

Waarmee moet u rekening houden?

Allereerst is het belangrijk dat u nooit impulsief een huisdier aanschaft. Denk goed na. Houd hierbij rekening met het feit dat een huisdier veel van uw tijd in beslag gaat nemen. Ook is het belangrijk dat u financieel goed voor een huisdier kunt zorgen. Denk hierbij aan eventuele medische kosten. U kunt hier ook een dierenverzekering voor afsluiten.

Aanschaf hond

Mag u binnenkort een hond bij u thuis verwelkomen? Vergeet dan niet om uw hond aan te melden bij uw gemeente. Doe dit binnen 7 weken. In de meeste gemeenten moet u als hondeneigenaar hondenbelasting betalen.

Inentingen

Voorkom dat uw hond of kat onnodig ziek wordt. Laat uw huisdier inenten bij een dierenarts bij u in de regio.

Registreren

U bent verplicht om uw hond te registreren. Dit doet u door uw hond aan te melden bij de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (SNDG).

Chippen

Het is verplicht om uw hond te chippen. Daarnaast raden wij aan om ook uw kat te laten chippen. Als uw huisdier is gevonden, dan wordt u dankzij de chip eenvoudig met uw huisdier herenigd.