U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Waarom moet ik mijn huisdier laten chippen?

Waarom moet ik mijn huisdier laten chippen?

Het laten chippen van uw hond is sinds 1 april 2013 verplicht. Bij katten is dit niet het geval, maar het is wel aan te raden. De chip  bevat onder andere uw contactgegevens. Zo bent u eenvoudig te vinden als uw hond of kat gevonden is. De chip is ook bedoeld om kwaadwillende mensen op te sporen. Dit kunnen fokkers of handelaren zijn die zieke of misvormde honden verkopen.

kitten chippen

Welke dieren moeten gechipt worden

Is uw hond op of na 1 april 2013 geboren? Dan moet u uw pup binnen 7 weken na de geboorte laten chippen en registreren. Datzelfde geldt voor honden die u op of na deze datum importeert. Het is niet verplicht om uw kat te chippen. Wel raden wij dit aan.

Controleer of uw hond gechipt is

Als u een hond koopt, dan dient u te vragen of deze gechipt en geregistreerd is. Dit kunt u laten controleren door een dierenarts. Geef aan de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren door dat u de nieuwe eigenaar bent. De vorige eigenaar moet zelf melden dat hij geen eigenaar meer is.

Wie chippen huisdieren?

U kunt uw huisdier laten chippen bij een dierenarts. Dieren in het asiel zijn meestal al gechipt als u deze in huis neemt.

Kosten van chippen

De kosten van het chippen verschillen per dierenarts. Meestal liggen de kosten van het chippen tussen de 10 en 30 euro.

Tip! Het is aan te raden een verzekering voor uw huisdier te nemen. De kosten van chippen worden meestal vergoed door de verzekeraar!

Waar wordt de chip geplaatst?

De chip wordt vlak onder de huid van uw kat of hond geplaatst. De chip is ongeveer zo groot als een rijstkorrel en wordt ingebracht met een dikke injectienaald. Een chip is minder pijnlijk voor uw  huisdier dan een tatoeage. Voorheen kregen dieren een tatoeage in het oor. 

Verhuizen en chip

Gaat u verhuizen? Vergeet dan niet om uw adresgegevens te laten wijzigen bij de landelijke databank.

Huisdier vermist

Is uw huisdier vermist? Meld dit dan aan Stichting Amivedi. Als iemand uw huisdier heeft gevonden, dan kan een dierenarts of medewerkers van de Dierenambulance de chip eenvoudig uitlezen. In de landelijke databank staan uw contactgegevens.