U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Waarom moet ik mijn huisdier laten registeren?

Waarom moet ik mijn huisdier laten registeren?

Door het registreren van honden wordt de malafide en illegale hondenhandel aangepakt. Het is verplicht om honden die na 1 april 2013 in Nederland worden geboren binnen 7 weken te chippen en binnen 8 weken laten registreren bij een databank. Dit geldt ook voor honden die ingevoerd worden in Nederland.

Hoe kan ik mijn hond laten registreren?

Het is eenvoudig om uw hond te laten registreren. Allereerst moet u uw hond laten chippen. U krijgt dan een 15-cijferig chipnummer. Via de website van Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren voert u het chipnummer in. Dan kunt u verder gaan met het registreren van uw hond. Na de registratie ontvangt u een registratiepas.

Dierenwelzijn

Door honden verplicht te registreren bij een databank, wordt het dierenwelzijn beter gewaarborgd. Kwaadwillende fokkers zijn zo gemakkelijker op te sporen. Nadat zij zijn opgespoord worden ze vervolgd.

Honden uit het buitenland

Voordat iemand een hond vanuit het buitenland invoert, moet deze gechipt zijn. U kunt dit zelf laten controleren door een dierenarts. U dient zelf uw hond te registreren.

Verhuizing of andere eigenaar

Als u gaat verhuizen of uw hond krijgt een ander baasje, dan is het belangrijk om de registratiegegevens aan te passen. Dit kan eenvoudig via de website van Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. U ontvangt na de wijziging een certificaat. De nieuwe eigenaar moet binnen 2 weken de hond zelf registreren. Gebeurt dit niet, dan bent u in overtreding en riskeert u een boete.