U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Wanneer is het de beste tijd om mijn huisdier te ontwormen?

Wanneer is het de beste tijd om mijn huisdier te ontwormen?

Het is belangrijk dat honden en katten ontwormt worden. Doet u dit niet, dan heeft uw huisdier hier last van. Maar wanneer moet u uw huisdier ontwormen?

Kat ontwormen

Start met het ontwormen van uw kat als deze 4 weken oud is. Dit omdat kittens via de moedermelk al besmet kunnen raken. Omdat vooral kittens vatbaar zijn voor wormen en dit nadelig is voor hun gezondheid, is het belangrijk dat u de moederpoes gelijktijdig ontwormt. Als de kitten 6 weken oud is, moet het weer worden ontwormd. De volgende ontworming kan gedaan worden als de kitten 8 weken oud is en daarna als het diertje 4 maanden is. Als de kat 6 maanden en 1 jaar oud is, ontwormt u hem of haar nogmaals. Hierna ontwormt u uw kat ieder half jaar. Dit betekent dat u uw kat 2 keer per jaar moet ontwormen.

Hond ontwormen

Uw hond moet 2 keer per jaar ontwormt worden. Als u gaat fokken, dan dient u de teef voor de loopsheid waarin ze gedekt wordt te ontwormen. Puppy's worden ontwormt als zij 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna als zij 4 en 6 maanden oud zijn.

Paarden ontwormen

Het is onnodig om paarden te ontwormen buiten het seizoen dat zij wormen kunnen oplopen. Uw paard kan in warme en vochtige perioden besmet raken met bloedwormen. Ontworm uw paard in de lente en zomer. Heeft u een veulen? Dan kan uw veulen besmet raken met spoelwormen. Laat dan de mest van uw veulen testen. Blijkt dat er sprake is van spoelwormen? Dan start u met ontwormen.

Konijnen ontwormen

Het ontwormen van konijnen is niet standaard. Wormen komen meestal niet voor bij konijnen. Vermoedt u dat uw konijnen wormen heeft? Ga dan naar een dierenarts. Deze kan vaststellen of uw konijn last heeft van wormen.

Cavia ontwormen

Uw cavia ontwormen uit voorzorg is niet gebruikelijk. Als uw cavia last heeft van wormen, dan kunt u het beste een afspraak maken met een dierenarts.

Slangen ontwormen

De meeste slangeneigenaren ontwormen de slang ieder half jaar.