U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Wanneer moet ik mijn huisdier laten inslapen?

Wanneer moet ik mijn huisdier laten inslapen?

Het laten inslapen van uw huisdier is een moeilijke beslissing. U wilt natuurlijk het beste voor uw huisdier en pijn lijden hoort daar niet bij. Aan het laten inslapen gaat vaak van alles vooraf bij de dierenarts. Hij of zij adviseert u uiteindelijk over inslapen van uw huisdier.

Kiezen voor euthanasie?

Inslapen is soms de beste keuze, als een dier erg ziek is of als er sprake is van een ernstige verwonding. Het lijden kan erg zijn en behandelen is niet altijd realistisch. Een ernstige verwonding kan ontstaan doordat uw huisdier bijvoorbeeld is aangereden. Een dierenarts heeft het beste met uw dier voor en geeft u advies.

Stel uzelf de volgende vragen

Kan mijn huisdier nog normaal eten en drinken? Kan mijn huisdier zelfstandig zijn behoefte doen? Heeft mijn huisdier pijn? Heeft het dier nog plezier? Voelt het dier zich nog betrokken of verstopt het zich? Herkent u het gedrag van uw huisdier nog? Beantwoord u bovenstaande vragen merendeels met nee? Dan is het misschien verstandig om uw huisdier in te laten slapen.

Hoe werkt het in laten slapen van mijn huisdier?

Weet u dat het tijd is om afscheid te nemen van uw huisdier? Dan neemt u contact op met een dierenarts. In de meeste gevallen gaat u naar de dierenarts toe. U krijgt van te voren de gelegenheid om afscheid te nemen van uw geliefde huisdier. De dierenarts zal uw huisdier een injectie geven waardoor het dier rustig in een diepe slaap valt en uiteindelijk overlijdt. U mag hier gewoon bij zijn. De dierenarts zal af en toe luisteren met een stethoscoop om te kijken of de ademhaling is gestopt.

Mijn huisdier is overleden en nu?

Er zijn meerdere mogelijkheden voor uw overleden huisdier. U kunt het huisdier achter laten bij de dierenarts. Maar u kan het dier ook meenemen naar uw huis. Ook kunt u ervoor kiezen om uw huisdier te begraven of te laten cremeren.

Periode van rouw

Natuurlijk doet het pijn als uw geliefde huisdier is overleden. Het duurt een tijd voordat u dit heeft verwerkt. Dit is per persoon heel verschillend. Neem in ieder geval de tijd om het verlies te verwerken. Het is onverstandig om direct een nieuw huisdier aan te schaffen. Vooral als u andere huisdieren heeft die een maatje zijn verloren. Zij hebben ook tijd nodig om het verlies te verwerken en zullen minder snel een ander dier accepteren.

Lees ook meer over 'Mijn huisdier is overleden. Wat moet ik doen?'