U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Wat is dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?

Wat is dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?

In sommige gevallen is het duidelijk dat een dier mishandeld of verwaarloosd wordt. Maar wat wordt er allemaal verstaan onder dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?

Eigenaren van dieren moeten een dier altijd goed verzorgen. Zo is het belangrijk dat een dier altijd genoeg ruimte en voldoende eten en drinken heeft. Als het dier pijn heeft of verwond is, dan zal de eigenaar van het dier een dierenarts moeten inschakelen. Een dier mag nooit onnodig pijn lijden of opzettelijk worden verwond.

Dierenmishandeling en dierenverwaarlozing is strafbaar

De eigenaar van het mishandelde of verwaarloosde dier kan een celstraf riskeren van maximaal drie jaar of een geldboete. Daarnaast kan iemand die dierenmishandeling heeft gepleegd ook een verbod op het houden van dieren krijgen.

Vormen van dierenmishandeling

Er zijn verschillende vormen van dierenmishandeling. Bijvoorbeeld het toetakelen of verminken van dieren die in een weiland worden gehouden. Denk hierbij aan paarden, pony’s  of koeien. Maar ook huisdieren kunnen worden mishandeld. Dit gebeurt als de kat, hond, knaagdier of reptielen onvoldoende voeding krijgen of dat zij bij ziekte geen zorg krijgen. Het couperen, dit is het afknippen van oren en staarten, bij honden en paarden valt ook onder dierenmishandeling.

Wat kunt u doen als u dierenmishandeling of dierenverwaarlozing ziet?

Bel direct het landelijk nummer 144 bij dierenmishandeling of dierenverwaarlozing. Wist u dat er zelfs dierenpolitie bestaat? Sinds 2011 zijn deze agenten actief. Maar wat doet de dierenpolitie? Zij treden op tegen iedereen die dieren verwaarloost of mishandelt, bieden hulp en proberen dierenleed te voorkomen. Afhankelijk van de melding die u doorgeeft wordt de dierenpolitie, de Dierenbescherming of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingeschakeld. Lees meer over 'Waar meld ik dierenmishandeling of dierenverwaarlozing?'