U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Wat is een EU-dierenpaspoort?

Wat is een EU-dierenpaspoort?

Het EU-dierenpaspoort is vergelijkbaar met een normaal paspoort. In het EU-dierenpaspoort staan de gegevens van de eigenaar, omschrijving van het huisdier, ras en geslacht. Ook het chipnummer vindt u in het paspoort als uw huisdier is gechipt. Daarnaast worden inentingen geregistreerd in het EU-dierenpaspoort.

Sinds wanneer bestaat EU-dierenpaspoort?

Het EU-dierenpaspoort is in 2004 ingevoerd.

Waar kunt u het EU-dierenpaspoort krijgen?

Het EU-dierenpaspoort wordt uitgegeven door dierenartsen. Vraag uw eigen dierenarts om een recent dierenpaspoort voor u op reis gaat.

Voor welke huisdieren is een EU-dierenpaspoort noodzakelijk?

Het EU-dierenpaspoort is verplicht voor honden, katten en fretten.

Waarom een EU-dierenpaspoort?

Reist u met uw hond, kat of fret binnen Europa? Dan is het paspoort verplicht. Binnen Europa geldt dat honden, katten en fretten ingeënt moeten zijn tegen rabiës. Is uw huisdier hier tegen beschermd, dan vermeldt de dierenarts de inenting in het paspoort.

Wat gebeurt er als ik reis met een huisdier en de papieren zijn niet in orde?

Als u op reis gaat met een huisdier zijn de juiste papieren van groot belang. De douane zal de papieren controleren. Zijn deze onjuist, dan kan de douane het dier in quarantaine plaatsen totdat er aan de gezondheidsvoorschriften is voldaan. Wilt u een dier uit het buitenland mee nemen en zijn de papier zijn niet in orde? Dan kan de douane er voor kiezen om het dier terug te sturen naar het land van herkomst. Als dit echt onmogelijk is, dan kan de douane het dier laten inslapen. De kosten die aan deze handelingen zijn verbonden, zijn voor rekening van de eigenaar van het dier.

Wat moet ik doen met het oude paspoort?

Heeft u nog een oud dierenpaspoort? Ga dan naar uw dierenarts. De dierenarts zorgt ervoor dat geldende vaccinaties worden overgezet in het nieuwe EU-dierenpaspoort. Het oude paspoort is in Nederland nog wel geldig, maar niet als u op reis gaat naar het buitenland. Gooi het oude paspoort niet weg, maar bewaar deze.

Informatie EU-dierenpaspoort

Wilt u meer informatie over het EU-dierenpaspoort? Ga dan naar de website www.dierenpaspoort.nl.