U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Wat zijn de kosten voor een huisdier?

Wat zijn de kosten voor een huisdier?


De kosten van een huisdier verschillen natuurlijk per soort huisdier. Na het aanschaffen van een hond is het bijvoorbeeld verplicht om deze te chippen en te laten registreren. Daar komen de benodigde inentingen nog bij. En laten we vooral het voer niet vergeten… Voordat u een huisdier neemt, is het dan ook belangrijk om te kijken of het betaalbaar voor u is. U bent als eigenaar straks namelijk verantwoordelijk voor uw huisdier en de verzorging. Dat houdt ook in dat u uw huisdier bij ziekte of bijvoorbeeld als hij gewond raakt, moet laten behandelen. We zetten een aantal kostenposten op een rij.

Chippen

Een hond moet verplicht gechipt en geregistreerd worden. Zoekdierenarts raadt aan om een kat ook te laten chippen. Als uw huisdier vermist is én iemand vindt hem, dan wordt de chip gelezen. In een landelijke database staan uw gegevens. Zo kunt u eenvoudig uw huisdier weer in uw armen sluiten.

Basis benodigdheden hond

Krijgt u binnenkort een hond? Dan heeft u in ieder geval het volgende nodig: halsband en riem, voer, eten- en waterbak, bench, mand, ontwormingskuur, antivlooien- tekenmiddel, kam en borstel, tekenpincet, speelgoed en poepzakjes.

Basis benodigdheden kat

Wat heeft u nodig als u een kat in huis neemt? Schaf in ieder geval een kattenbak en kattenbakvulling, eten- en waterbak, voer, krabpaal, borstel en kam en speeltjes aan.

Basis benodigdheden konijn

U heeft in ieder geval een kooi en/of een buitenhok, stro, hooi, voerbakje, waterflesje en voer nodig. Als u een langharig konijn krijgt, dan heeft u een stofkam nodig.

Basis benodigdheden vissen

Afhankelijk van welk soort vissen u gaat houden, koopt u een vissenkom of een aquarium. Sommige vissen kunnen alleen in een aquarium worden gehouden. Vergeet dan niet een goede TL-balk, bodembedekking, een filter, foltermaterialen, thermostaat, thermometer, planten, bodemafzuiger, nieuwe emmer en een meetsetje. Pas als het water in het aquarium de juiste waarden heeft, kunt u de vissen kopen. Natuurlijk kunt u ook vissen in een vijver houden. Daarvoor heeft u andere zaken nodig. Naast waterplanten heeft u bij sommige vijvervissen een filtersysteem nodig.

Basis benodigdheden paarden

Allereerst is het belangrijk dat uw paard een goede huisvesting krijgt: een weide en een stal. Daar komen verschillende soorten voer bij: krachtvoer, ruwvoer en bijvoer. Vergeet niet uw paard binnen 7 maanden te chippen. U kunt er ook voor kiezen om een DNA-profiel van uw paard te laten maken. Dan krijgt u een paspoort voor uw paard. U moet het paard ook laten registreren. Koop daarnaast borstels, een zadel, hoofdstel (inclusief bit), een logeerlijn en zweep, zadeldekje, transsportbeschermers, halster en halstertouw, winterdeken, zweetdeken en een hoevenkrabber.

Basis benodigdheden vogels

De vogel heeft een kooi of een volière, eten- en waterbakje, voer en speeltjes nodig.

Ziek huisdier

Als u een huisdier heeft dat regelmatig ziek is, dan kunt u te maken krijgen met hoge kosten. Dit kunt u voorkomen door een dierenverzekering af te sluiten.

Kosten bezoek dierenarts per huisdier

Wilt u meer weten met welke kosten u rekening moet houden per type dier? Ga dan naar onze special over kosten.