U bent hier: Praktische tips Algemene dierentips Welke huisdieren kunnen het beste met elkaar opschieten?

Welke huisdieren kunnen het beste met elkaar opschieten?

Katten en honden

Wist u dat honden en katten sneller wennen aan elkaar dan twee katten? Maar waar moet u opletten als u er een nieuw huisdier bij neemt? Laat de dieren rustig aan elkaar wennen. U kunt het beste de kat in een bench doen en uw hond aangelijnd houden bij de eerste ontmoeting. U gaat vervolgens iedere keer een stapje verder. U haalt de kat bijvoorbeeld uit de bench en laat uw hond aangelijnd dichtbij komen.

Is uw hond erg druk? Ga dan eerst met hem wandelen zodat het dier wat energie kwijtraakt. Als u gaat slapen, is het belangrijk dat u de kat en hond niet samen laat slapen. Dit kan pas als de twee aan elkaar gewend zijn. Zorg ook dat u thuis een rustig plekje voor uw kat creëert. Zo kan de kat zich terugtrekken. Katten houden van hoogte. Aai hond en kat zonder uw handen te wassen. De dieren wennen dan aan elkaars geur. Bepaalde honden, vooral jachthonden, moet u goed in de gaten houden als u deze aan uw kat wilt laten wennen. Dit omdat een jachthond de kat als prooi kan zien.

Katten en konijnen

Een kat en konijn kunnen prima samenleven. Als u een kat en een konijn aan elkaar wilt laten wennen, is het belangrijk dat de kat het konijn niet als prooi ziet. Een kat is namelijk een roofdier. Om ongelukjes tijdens het spelen te voorkomen, is het aan te raden om pas een konijn aan uw kat te laten wennen als de kat volwassen is. Zorg ervoor dat uw kat én konijn korte nagels hebben zodat zij elkaar niet verwonden. Laat beide dieren niet alleen in het begin. U kunt dan ingrijpen mocht dit nodig zijn. De kennismaking kan enkele weken duren. In het begin kan uw konijn angstig zijn of stressgedrag vertonen.

Honden en konijnen

Hoe laat u uw hond kennis maken met uw konijn? Kunt u zowel een hond als een konijn als huisdier houden? Uw hond moet uw konijn niet als prooi zien. Anders loopt het niet goed af voor uw konijn. Bereid u daarom goed voor. Als u al een konijn als huisdier heeft, kunt u het konijn voor de bench van de puppy zetten. U gaat iedere keer een stapje verder. U haalt de pup uit de bench en lijnt deze aan zodat u kunt ingrijpen als dat nodig is. Gaat dit goed, dan kunt u de hond zonder lijn kennis laten maken met het konijn. Konijnen zijn van nature angstig voor honden. Neem daarom voldoende tijd en forseer de kennismaking niet.

Katten en vogels

Dit is zeker voor vogels geen aanrader. De kans dat uw kat in een onbewaakt moment toch de vogel grijpt, is groot. De meeste vogels zijn bang voor katten en raken gestresst van de kat.

Katten en vissen

Een kat is een echt roofdier. Het zit in zijn natuur. U kunt het beste geen vissen nemen als u een kat als huisdier heeft. Kiest u er toch voor om zowel een kat als vissen in uw huis te houden? Voorkom dan dat uw kat de vissen kan vangen en zorg er altijd voor dat uw kat niet met zijn poten in het aquarium of de vissenkom kan komen. Het is belangrijk dat vissen niet gestresst raken van uw kat.