U bent hier: Praktische tips Honden Castratie hond

Gerelateerde informatie

Castratie hond

Castratie hond; wat is het?

Met castratie van de hond bedoelen wij: het onvruchtbaar maken van de mannetjeshond/reu. Tijdens de castratie verwijdert de dierenarts de testikels (teelballen) van de hond. Het onvruchtbaar maken van een teefje noemen we sterilisatie. Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun hond laten castreren. Naast voordelen zijn er ook nadelen mogelijk, misschien twijfelt u of castratie een goede oplossing is voor uw hond. We geven u graag informatie, maar raden u aan daarnaast met uw dierenarts te overleggen.

Castratie hond: voordelen

Het kan zeker voordelen hebben om uw reu te castreren. In tegenstelling tot sterilisatie bij het teefje, zijn er op jonge leeftijd geen gezondheidsredenen om castratie uit te voeren. Wel kan het deze voordelen hebben voor u en uw hond:

  • Hond wordt onvruchtbaar
  • Rustiger, aanhankelijk en gemakkelijker gedrag
  • Gedrag dat door mannelijke hormonen wordt veroorzaakt neemt af: agressie, rijgedrag, weglopen, territorium afbakenen.
  • Kans op voorhuidontsteking neemt af
  • Op latere leeftijd: kans op o.a. prostaatproblemen en testikeltumoren wordt verkleind

Castratie hond; nadelen

Er zijn ook mogelijke nadelen aan de castratie verbonden. Het belangrijkste is dat het niet altijd het dominante, moeilijke gedrag van een reu wegneemt. Dat kan namelijk ook aangeleerd gedrag zijn. U zult dan teleurgesteld zijn wanneer dit blijft na castratie. Uw dierenarts kan u eventueel adviseren om eerst (tijdelijk) een hormoonremmend implantaat te geven, om te kijken wat er met het gedrag gebeurd. Andere nadelen kunnen zijn:

Castratie hond; wanneer is het juiste moment?

Uw hond kan vanaf 6 maanden oud al gecastreerd worden. Uw hond is in principe nooit te oud voor castratie.

Castratie hond; operatie en nazorg

Castratie is voor dierenartsen een standaard ingreep, die onder algehele narcose plaatsvindt. Uw hond krijgt een incisie en hechtingen. Hij mag dezelfde dag weer mee naar huis als alles goed gaat. En u krijgt pijnstillers mee voor de dag erna. Geef uw hond wat extra rust na de ingreep en houdt zijn herstel in de gaten.