U bent hier: Praktische tips Honden Clickertraining hond

Gerelateerde informatie

Clickertraining hond

Clickertraining hond; wat is het?

Een hele bekende vorm van hondentraining is de clickertraining voor de hond. De clicker is een klein plastic doosje, waar op gedrukt kan worden voor een ‘click’ geluid. De hond wordt tijdens de clickertraining beloond als hij iets goed doet. De clicker dient om dat moment te markeren, daarna volgt de beloning (meestal iets lekkers). Het idee achter dit type training is dat de hond (net als de meeste dieren) conditionering als belangrijkste leervorm heeft. Bij het horen rammelen van zijn brokken weet hij dat het etenstijd is. U doet ’s avonds de lampen uit en uw schoenen aan: tijd voor de laatste wandeling. Door de clicker in te zetten, associeert hij bepaald goed gedrag met een beloning. En zal hij het dus vaker gaan uitvoeren.

Clickertraining hond; hoe werkt het?

De basis van de clickertraining hond is eigenlijk heel simpel. Het wordt ook veel gebruikt bij pups tijdens de puppycursus. Zij zijn gemakkelijk te clickertrainingconditioneren en hebben vaak baat bij deze training. U houd de clicker in uw hand, de training werkt als volgt:

  • u clickt en geeft de hond iets lekkers, na een aantal herhalingen weet hij dat de click iets lekkers voorspelt
  • u geeft uw hond een commando, bijvoorbeeld zit
  • de hond gaat zitten
  • u clickt direct
  • u geeft een kleine beloning en beloont met uw stem

Clickertraining hond; voordelen          

De clickertraining is erg populair en biedt dan ook allerlei voordelen. Het is gemakkelijk uit te voeren en zorgt voor een goede band tussen het baasje en de hond. Voor de hond is dit ook echt een positieve manier van trainen, waarbij hij zelf moet gaan nadenken. De voordelen van clickertraining op een rij:

  • positieve manier van trainen, zonder straffen
  • hond moet zelf nadenken over gewenst gedrag
  • hond wordt meteen beloond, zonder vertraging
  • samenwerking en wederzijds respect staan voorop

Clickertraining hond; waar is dat mogelijk?

Juist omdat deze vorm van hondentraining zo populair is, vindt u overal in ons land hondenscholen die het aanbieden. Informeer voor u zich aanmeldt bij een puppycursus of andere training of ze de clicker gebruiken.