U bent hier: Praktische tips Honden Gebitsverzorging hond en controle

Gerelateerde informatie

Gebitsverzorging hond en controle

De gebitsverzorging van uw hond is belangrijk voor zijn gezondheid. De tanden en kiezen zijn gemaakt om vlees mee te eten in de natuur en om zich te verdedigen. Als uw hond problemen met het gebit krijgt, kan dit nare gevolgen hebben. Eten wordt bijvoorbeeld onmogelijk, maar uw hond kan ook veel pijn krijgen door zijn gebit.

Gebit hond: controleren

Om gebitsproblemen snel op te sporen, is het slim om de dierenarts regelmatig het gebit van uw hond te laten checken. Tandplak geeft een gele of bruine kleur en zorgt voor ontsteking van het tandvlees. Dat is erg vervelend voor de hond. Tanden kunnen los gaan zitten, of de ontsteking verspreidt zich over het lijf. Kwijlt u hond ineens veel of stinkt uw hond uit zijn bek? Dan is het vaak een gebitsprobleem. Neem dan contact op met uw dierenarts.

Gebit hond; goed voer en kauwspeeltjes

In de natuur reinigt het gebit van de hond vaak beter, doordat hij hard moet werken en kauwen voor zijn eten. Geef uw hond in ieder geval goede hondenbrokken i.p.v. blikvoer, dat is al goed voor zijn gebit. Bied daarnaast regelmatig iets te kauwen aan: speciaal kauwspeelgoed of een goed bot (let er op, het mag niet splinteren!).

Gebit hond: gebitsverzorging en tanden poetsen hond

Het kan helpen om de tanden van uw hond te poetsen met speciale hondentandpasta. Zo verwijdert u plak van zijn tanden. Begin jong met het oefenen, zodat hij er aan went. Tanden poetsen is helaas geen wondermiddel. Sommige hondenrassen staan bekend om gebitsproblemen, zoals bijvoorbeeld de boxer. Als de gebitsproblemen ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde stand van het gebit, blijft het bestaan.De tanden reinigen dan structureel niet goed, poetsen is daar niet tegen op gewassen. De dierenarts kan de tanden van uw hond regelmatig reiningen en tandsteen verwijderen. Dit gebeurt onder algehele narcose. Ook ontstekingen en tandvleeswoekeringen kunnen dan verholpen worden. Het gebit van uw hond brengt dan kosten met zich mee, bedenk voor aanschaf van een huisdier of u dit kunt betalen. U kunt ook een hondenverzekering afsluiten, lees in de voorwaarden of het gebit verzekerd is.