U bent hier: Praktische tips Honden Hoe is de aanpak van agressieve honden geregeld?

Gerelateerde informatie

Hoe is de aanpak van agressieve honden geregeld?

In Nederland worden agressieve honden en hun baasjes volgens de gemeentelijke wetgeving en het Wetboek van Strafrecht aangepakt. Zo kunnen honden die agressief zijn een muilkorfplicht of aanlijnplicht krijgen.aanpak agressieve honden

Baasje aansprakelijk

Heeft u een agressieve hond? Dan moet u altijd proberen om bijtincidenten te voorkomen. U bent namelijk als baasje aansprakelijk. Valt uw hond andere mensen of dieren aan, dan kunt u hiervoor vervolgd worden door het Openbaar Ministerie (OM). Zorg dat uw hond geen mensen of andere dieren verwondt.

Wat kunt u zelf doen als uw hond agressief is?

Als uw hond agressief is, dan is het belangrijk om te weten waarom uw hond agressief is. Het kan aan de opvoeding van uw hond liggen dat hij of zij agressief gedrag vertoont. Of hij is angstig, heeft nare ervaringen met mensen of dieren. DIt is soms te verhelpen door een goede hondencursus te volgen, of een specialist in te schakelen. Informeer ook bij uw dierenarts. Zorg in de tussentijd dat u de hond altijd aanlijnt tijdens het uitlaten. Een muilkorf is verstandig als de hond echt agressief is.

Abnormaal agressief

In de meeste gevallen is een hond van nature niet agressief. Een pup leert spelenderwijs hoe hard het kan bijten. Honden die abnormaal agressief zijn naar mensen of andere dieren zijn veelal in de steek gelaten. Een hond kan ook agressief worden doordat het te beschermd is opgevoed. Is uw hond mishandeld? Dan kan dit ook een oorzaak zijn voor agressief gedrag. Sommige honden zijn agressief door een afwijking in de hersenen.

Spuitje

Wat als het niet lukt om het agressieve gedrag van uw hond af te leren? Als de hond gevaarlijk is voor anderen en onhandelbaar is, dan is een spuitje bij een dierenarts vaak de enige optie. Het is voor u namelijk bijna onmogelijk om uw hond constant in de gaten te houden. Het is natuurlijk een moeilijke beslissing die u in dat geval moet nemen.