U bent hier: Praktische tips Honden Hoeveel tanden heeft een hond?

Gerelateerde informatie

Hoeveel tanden heeft een hond?

Om antwoord te geven op de vraag ‘Hoeveel tanden heeft een hond?’ moeten we eerst kijken naar de leeftijd van de hond. Een pup met een melkgebit heeft namelijk minder tanden dan een volwassen hond. Ook kan het zijn dat de hond tanden aan het wisselen is. Hoeveel tanden heeft een hond

Hoeveel tanden heeft een hond: het melkgebit

Een hond heeft net als mensen bij de geboorte geen tanden. Het gebit ontwikkelt zich wel al in de baarmoeder, de tandkiemen worden dan al aangelegd. Na een week of 2 krijgt de pup tanden, zijn melkgebit is compleet als hij ongeveer 8 weken is. Het melkgebit van de hond telt 28 tanden en kiezen. Dit melkgebit bestaat uit 12 snijtanden, 4 hoektanden en 12 kiezen. Uw hond kan ook problemen met het melkgebit hebben, een bezoek aan de dierenarts kan dan nodig zijn.

Tanden wisselen hond

Net als bij ons gaat de hond ook tanden wisselen. Het blijvende gebit ontwikkelt zich en de kaak groeit door. De eerste tanden van het blijvende gebit breken door als de kaak hiervoor groot genoeg is. Deze tanden en kiezen zijn namelijk ook een stuk groter dan de tanden van het melkgebit. Het tanden wisselen bij de hond begint wanneer de pup zo’n 3 a 4 maand oud is. Hij zal dan heel veel willen kauwen, bloedsporen achterlaten en soms vindt u een tand of kies in huis. Geef uw hond extra kauwspeelgoed, dan kan hij de tanden makkelijker wisselen.

Hoeveel tanden heeft een hond: blijvend gebit

Hoeveel tanden heeft het blijvende gebit van de hond? In totaal krijgt hij 42 tanden en kiezen. Dit zijn 12 snijtanden, 4 hoektanden, 10 knobbelkiezen (molearen) en 16 knipkiezen (premolearen). Meestal heeft de hond zijn blijvende gebit als hij 7 maanden oud is. Veruit de meeste honden hebben een scharend gebit, waarbij de kiezen van onder- en bovenkaak elkaar netjes afwisselen in een horizontale beet. De onder snijtanden raken daarbij net de achterkant van de boven snijtanden. Is het gebit niet helemaal goed gevormd, dan kan dit problemen geven (bijvoorbeeld vaak bij Boxers gezien). Het gebit van uw hond heeft verzorging nodig. Vooral goede hondenbrokken en eventueel poetsen van het gebit zijn nuttig. Begin rond de 8 weken met het introduceren van het tanden poetsen bij uw pup, hij raakt er dan aan gewend. Honden krijgen regelmatig met gebitsproblemen te maken, zoals tandplak, rottende tanden en zelfs tanden die uitvallen. Laat uw dierenarts regelmatig het gebit van uw hond checken, bijvoorbeeld tijdens de periodieke vaccinaties.