U bent hier: Praktische tips Honden Hond in laten slapen

Gerelateerde informatie

Hond in laten slapen

Hond in laten slapen; wat is het?

Het is iets waar u als eigenaar waarschijnlijk niet aan wilt denken: uw hond in laten slapen. Toch gebeurt het regelmatig dat mensen voor deze keuze komen te staan. De hond kan op deze manier uit zijn lijden verlost worden door de dierenarts. Het is eigenlijk een vorm van euthanasie voor uw hond. De dierenarts dient een injectie toe, u mag hier zelf bij aanwezig zijn. Zo kan uw hond op een veilige en stressvrije manier rustig inslapen als er geen andere weg meer is.

hond in laten slapen

Hond in laten slapen; waarom?

Uw hond is misschien al een hele tijd ziek. Of is ineens zo ziek geworden, dat behandeling niet meer gaat helpen. Dit zijn situaties dat het ter sprake kan komen bij de dierenarts dat u uw hond in kunt laten slapen. Het is een hele zware beslissing waar u voor staat. Vaak is een hond een echt gezinslid en een trouwe kameraad, die u niet wilt verliezen. Er zijn dan ook allerlei overwegingen te maken voor u dit beslist.

Vaak is het zo dat u als baasje uw hond het beste kent. U voelt misschien dat uw hond niet meer kan strijden. Dat hij op is en u aankijkt met een blik van ‘het is goed zo’. Wanneer de dierenarts u laat weten dat inslapen het beste is, kan u dit helpen.

Redenen om een hond in te laten slapen kunnen zijn:

  • Ondraaglijke pijn die niet weg te nemen is
  • Ouderdom en bijvoorbeeld dementie, waar de hond erg veel last van heeft
  • Zo ziek of oud zijn dat hij niet of amper meer eet
  • Zo ziek of oud zijn dat hij niet meer wil lopen of zijn mand niet uitkomt
  • Ernstige agressie bij de hond
  • De verzorging of behandeling levert u veel problemen op, bijvoorbeeld financieel

 

Meestal is er een combinatie van redenen, die maken dat de hond geen goed leven meer kan hebben en er geen vooruitgang meer mogelijk is.

Hond in laten slapen; hoe verloopt dat?

Wanneer u in overleg met uw dierenarts ervoor kiest om uw hond in te laten slapen, komt dat moment. Misschien gaat u naar de praktijk toe, of heeft de dierenarts aangeboden bij u thuis te komen. U mag uw hond de dagen ervoor gerust iets lekkers geven en hem flink vertroetelen. Natuurlijk neemt u uitgebreid afscheid en mag u erbij zijn als de hond de spuitjes krijgt. Eerst krijgt hij narcose toegediend, zodat hij niet meer bij bewustzijn is. Daarna injecteert de dierenarts het euthanasiemiddel, de hond slaapt nu rustig en zonder stress in.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor uw hond na het overlijden.

Hond in laten slapen en kosten dierenarts

De hond in laten slapen gebeurt altijd door een dierenarts. Hier zijn uiteraard kosten voor het inslapen aan verbonden, vraag dit van tevoren altijd even na bij uw eigen dierenarts. Dit voorkomt verassingen. Ook kunt u bespreken wat er met het lichaam van uw hond gebeurt na het overlijden.