U bent hier: Praktische tips Honden Hondenbelasting in Nederland

Gerelateerde informatie

Hondenbelasting in Nederland

Hondenbelasting: wat is het?

Hondenbelasting mag volgens de Grondwet geheven worden door iedere gemeente. De belasting moet betaald worden per hond, de houder van de hond betaalt een jaarlijks bedrag. Het formaat van de hond maakt hierbij niet uit. De hondenbelasting is niet verplicht om te heffen, iedere gemeente mag dit zelf bepalen. Ook verschillen de bedragen per gemeente. Er is regelmatig kritiek op deze vorm van belasting, vooral omdat alleen hondenbezitters dit moeten betalen, andere huisdieren zijn niet onderhevig aan belasting. Bovendien kost het gemeenten veel geld om te controleren of mensen hun hond wel hebben opgegeven voor de belasting. Sommige politieke partijen willen het dan ook afschaffen. U bent verplicht zelf uw hond bij de gemeente aan te melden.

hondenbelasting

Hondenbelasting: waar gaat het geld naar toe?

Het heffen van hondenbelasting stamt nog uit de middeleeuwen. Het doel was destijds om geld in te zamelen om overlast van zwerfhonden tegen te gaan en hondsdolheid in te dammen. Ook werd de hond toen als transportmiddel gebruikt (hondenkar), dit rechtvaardigde de belasting. Tegenstanders vinden dan ook dat het bedrag nu niet meer gerechtvaardigd is. Hoewel iedere gemeente dus deze belasting mag innen, mogen ze vervolgens zelf weten waar ze het aan uitgeven. Het geld gaat naar de ‘Algemene middelen’. Dit betekent dat het dus niet per se gebruikt wordt om bijvoorbeeld het hondenpoepprobleem op te lossen. Vaak moeten eigenaren dit zelf opruimen.

Hondenbelasting: waar hangt het bedrag van af?

De hoogte van het bedrag verschilt per gemeente. De hondenbelasting, die geint kan worden om de ‘overlast’ die honden veroorzaken op te lossen, is echter niet gelinkt aan die problemen. Het is dus niet berekend op bijvoorbeeld de kosten van opruimwerkzaamheden van hondenpoep. Of de aanleg van honden uitlaatvelden. Sommige gemeenten doen dit wel, om het draagvlak van het heffen te vergroten. Maar nogmaals: het is geen verplichting om het geld daaraan te besteden.

Hondenbelasting: bedragen per gemeente

Er bestaan grote verschillen in de bedragen die gemeenten heffen als hondenbelasting. Gemiddeld betaalden we in 2013 46 euro voor een eerste hond. Voor de 2e hond betalen we gemiddeld in ons land 66 euro. Voor houders van kennels zijn er aparte tarieven gemaakt. En de hondenbelasting is inmiddels afgeschaft in een aantal gemeenten, zoals Arnhem, Appingedam, Leiden en Zoeterwoude. Een gemeente kan dit tekort aan inkomsten compenseren door de onroerendgoedbelasting te verhogen, zoals in Arnhem. Hierdoor betalen ook niet-hondenbezitters mee, waar ook weer kritiek op is.

hond plast

Hondenbelasting Rotterdam

De duurste gemeente qua hondenbelasting blijkt Rotterdam te zijn. Daar betaalt de hondenbezitter maar liefst 128 euro per jaar per hond. In Opmeer is dat bedrag het laagste, slecht 20 euro per hond. De hondenbelasting in Amsterdam bedraagt 103,80 euro per hond.

Ook interessant:
> Kosten hond