U bent hier: Praktische tips Honden Hondentraining; soorten en tips

Gerelateerde informatie

Hondentraining; soorten en tips

Hondentraining: waarom is dat nuttig?

Een hondentraining is veel meer dan een hond leren hoe hij zich moet ‘gedragen’. Om een goede band met uw hond te krijgen en op die manier een fijne huisgenoot te krijgen, is meer dan dat nodig. Wederzijds respect is daarbij het belangrijkste. Uw hond leren begrijpen, oog hebben voor zijn natuurlijke gedrag en leren communiceren is absoluut van belang. Uw hond kan op deze manier aanleren welk gedrag u van hem verwacht. Tijdens en goede hondentraining komen al deze aspecten ruimschoots aan bod. Ook is er vaak aandacht voor gedrag tussen honden onderling en de omgang met kinderen.

hondentraining

Hondentraining voor pups; puppycursus

Een bekende hondentraining is natuurlijk die voor pups; de puppycursus. Jonge pups zijn erg leergierig en pikken dingen snel op. Ze zijn nog druk bezig met socialiseren en de wereld ontdekken. Een puppycursus is een goede manier om uw hond te leren begrijpen en de basis van gehoorzaamheid te leren. Doelen van de puppycursus zijn meestal:

  • De pup stabiel, sociaal en gehoorzaam te maken
  • De pup goed gedrag aan te leren voor thuis en buitenshuis (opvoeden)
  • De pup lekker in zijn vel te laten zitten
  • De band tussen baasje en pup te versterken

 

Vaak is een puppycursus ook nog eens erg leuk. U leert andere mensen kennen die ook een nieuw hondje hebben. En u leert op een speelse manier van elkaars ervaringen en ziet het onderlinge hondengedrag in een vertrouwde omgeving.

Hondentraining voor volwassen honden

Voor volwassen honden (of honden die de puppycursus hebben afgerond) zijn er ook allerlei hondentrainingen. U kunt een training volgen om uw hond extra gehoorzaam te maken, of hulp inschakelen bij gedragsproblemen. Maar er zijn ook allerlei trainingen die de hond zelf erg leuk vindt. Heeft u bijvoorbeeld een jachthond? Het is voor de hond heel fijn om dit in een training te gebruiken. Ook kunt u op deze manier samen een leuke activiteit ondernemen, wat weer goed is voor de band.

Denkt u eens aan deze hondentrainingen:hondentraining sport

 

Hond en kind; training met kinderen

Een hond en kind, een combinatie die geweldig kan zijn. Honden reageren erg intuïtief en zijn vaak heel gevoelig. Zeker een hondenras als een labrador of labradoodle staat hier om bekend. Kinderen staan ook nog erg dicht bij zichzelf en zijn vaak erg eerlijk. Het kunnen trouwe maatjes worden en de hond is een echte steun als het kind het moeilijk heeft. Het is dan ook bekend dat bijvoorbeeld een kind met ASS (autisme spectrum stoornis) veel baat kan hebben bij een hond. Maar ook een kind dat lastige dingen heeft meegemaakt, heel druk is of depressief….kan heel veel baat hebben bij een hond als fijn maatje. Een hondentraining voor uw eigen hond, of waar uw kind kennis maakt met een hulphond is dan erg nuttig.

hondentraining kind

Hondentraining: waar kan ik dat doen

Een hondentraining volgen kan door heel ons land. Het is natuurlijk afhankelijk van het type training dat u zoekt hoe groot het aanbod is. Zeker in en rondom de grote steden is er veel keuze. Naast de bekende puppycursus is het ook een echte aanrader om eens te kijken naar een leuke hondensport.