U bent hier: Praktische tips Honden Met uw hond naar Belgie; waar op letten?

Gerelateerde informatie

Met uw hond naar Belgie; waar op letten?

Op vakantie in België met de hond

Lekker dicht bij huis en toch even echt in het buitenland…dat is vakantie vieren in België. Met natuurlijk prachtige steden om te bekijken, genieten van Bourgondische maaltijden er en urenlang wandelen in de Belgische Ardennen. Wilt u uw hond graag op vakantie meenemen? Dat kan zeker in België! Uw hond zal zich kostelijk vermaken tijdens wandelingen door de bossen of een stukje zwemmen in de Belgische wateren. Ook de nabijheid van zijn baasje (en gezin) is voor de hond natuurlijk prettig. Want een echte vakantie is pas compleet als u allemaal samen bent.

Is België leuk voor uw hond?

België is een zeer geschikt land om met uw hond naar toe te gaan in de vakantie. Er zijn allerlei mooie plekken voor u en uw hond. Vooral de Ardennen zijn populair bij hondenbezitters. Ook is de reisafstand naar België een stuk beter te doen dan bijvoorbeeld Frankrijk. En het klimaat lijkt natuurlijk erg op dat van ons. Kies wel voor een hondvriendelijke accommodatie dat maakt uw verblijf een stuk prettiger. Bedenk wel vooraf dat uw hond ook op vakantie aandacht en tijd nodig heeft. Hij zal het dan zeker naar zijn zin hebben op vakantie in België.

Hond mee op vakantie naar België; wat zijn de regels?

Ook binnen Europa verschillen de regels voor het invoeren van honden nog wel eens. Bekijk van te voren dus goed wat de regels zijn in België en op uw specifieke vakantieadres. We raden u aan een vakantie met hond in België te boeken die past bij uw wensen. Algemene regels en tips voor België:

 • Neem een EU-dierenpaspoort mee (te koop bij de dierenarts)
 • Rabiësinenting is verplicht (minimaal 21 dagen voor de reis).
 • Laat uw hond chippen (voor hij de Rabiësinenting krijgt!)
 • Hond jonger dan 3 maanden? Dan mag hij niet mee.
 • Alle hondenrassen zijn welkom in België.
 • Reist u met 5 of meer honden? Dat wordt gezien als ‘commercieel verkeer’, neem daarover contact op met de ambassade
 • Net als in Nederland zijn ze in België loslopende honden wel gewend. Lijn hem in de stedelijke gebieden aan en voorkom overlast.
 • Vooral bij badplaatsen zijn honden niet welkom op het strand. Zoek dus naar een geschikt strand voor uw hond, waar het rustig is.
 • Honden zijn meestal zeer welkom in restaurants, maar vraag het voor de zekerheid na.

Gezondheid van de hond

Houd op vakantie in België de gezondheid van uw hond extra in de gaten. Het is goed voor vertrek nog eens bij de dierenarts na te vragen welke maatregelen u moet treffen. Een aantal globale tips:

 • Zorg voor bescherming tegen teken, net als in Nederland.
 • Let goed op tekenen van oververhitting in de zomer. Zorg voor schaduw, vers water en een plek om verkoeling te zoeken (lekker zwemmen bijvoorbeeld).
 • Gaat u wandelen in bergachtig gebied? Check dan goed hoe het met de poten van uw hond gaat.

Naar de dierenarts in België

De voorzieningen in België zijn goed, ga dus gerust naar de dierenarts als uw hond problemen heeft. Tip: bekijk voor vertrek of uw verzekering ook in het buitenland de dierenartskosten dekt.

Ook interessant:
> Met uw hond naar Frankrijk: waar op letten?
> Naar de camping met uw hond