U bent hier: Praktische tips Honden Ontwormen hond

Gerelateerde informatie

Ontwormen hond

Ontwormen hond: waarom is dat nodig?

Het ontwormen van u hond hoort bij de basisverzorging. Uw hond is vatbaar voor een aantal soorten wormen, die zijn lichaam kunnen binnendringen. Dit zijn vooral: spoelwormen, lintwormen, hartwormen, zweepwormen en haakwormen. De hond kan al vanuit de baarmoeder besmet zijn met wormen, of het later oplopen. Rechtstreekse besmetting is mogelijk, maar bijvoorbeeld lintwormen komen binnen via vlooien of prooien. Zorg er daarom altijd voor dat u naast het regelmatig ontwormen, uw hond ook tegen vlooien beschermt.

Waarom is het nodig uw hond te ontwormen:

  • Uw hond beschermen tegen nare gevolgen van wormen (diarree, bloedarmoede of zelfs hartklachten)
  • Uw eigen gezondheid beschermen, wormen zijn ook besmettelijk voor mensen. Zeker kinderen lopen gevaar, bijvoorbeeld door in de zandbak te spelen
  • Uw andere huisdieren beschermen tegen wormen

Ontwormen hond: schema

Gelukkig is het tegenwoordig goed mogelijk om te voorkomen dat uw hond wormen krijgt. Ontwormen is van belang en kost u maar weinig moeite. Bij het ontwormen kunt u globaal dit schema aanhouden:

  • Pups ontwormen bij 2, 4, 6, 8 weken oud.
  • Daarna maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn.
  • Vervolgens altijd minimaal 2, liefst 4 maal per jaar ontwormen.


In principe moeten pups dus al vanuit het nest zijn ontwormd. Vraag hier altijd naar of zorg dat u hiervan een bewijs krijgt (en een vaccinatieschema). Denkt u dat er toch iets met uw pup aan de hand is of ziet u bijvoorbeeld het typische ‘wormenbuikje’? Twijfel niet om naar de dierenarts te gaan. Misschien is uw pup toch niet goed ontwormd.

Ontwormen hond: hoe werkt het?

Het is dus gebruikelijk om uw hond op vaste momenten in het jaar te ontwormen. Dit kunt u het beste op een kalender noteren. U heeft een ontwormen hondontwormingsmiddel nodig, dit kunt u via uw dierenarts verkrijgen. Ook kunt u zelf op internet of in de dierenwinkel zoeken naar ontwormingsmiddelen. Meestal gebruikt men tabletjes voor de hond, maar er is ook een pasta verkrijgbaar. Zeker als u net een hond in huis heeft, is het verstandig ontwormingsadvies te vragen aan de dierenarts.

Natuurlijk brengt het regelmatig ontwormen kosten met zich mee. Maar deze kosten vallen in het niet bij het behandelen van een hond die erg ziek is van de wormen.

Ontwormen hond: naar de dierenarts

Heeft u uw hond niet ontwormt en vermoedt u dat hij wormen heeft? Of ziet u iets in zijn ontlasting zitten dat u niet vertrouwt? Aarzel niet en schakel de dierenarts in. Vooral pups zijn nog erg kwetsbaar. Wormen hebben nare gevolgen voor u viervoeter, maar ook voor u en zeker jonge gezinsleden! De dierenarts onderzoekt uw hond en kan hem behandelen.