U bent hier: Praktische tips Honden Puppy opvoeden

Gerelateerde informatie

Puppy opvoeden

Puppy opvoeden; hoe werkt dat?

Een goed opgevoede hond is een fantastisch huisdier. Een puppy opvoeden begint al vroeg en kost zeker wat tijd en energie. Realiseert u zich dit goed wanneer u een pup in huis haalt. Een puppy is erg nieuwsgierig en zal tot hij ongeveer 12 weken oud is alles willen ontdekken. Na deze periode zal hij vaker angstig zijn. Daarom is het belangrijk om de eerste 12 weken de hond aan zoveel mogelijk situaties te laten wennen. Hij zal dan gaan socialseren en u als baasje leren zien. Complimenteer uw hond regelmatig en geef hem in het begin iets lekkers als hij luistert. Bijvoorbeeld als de pup gaat zitten. Doe dit met een hoger stemgeluid en geef dan ook het commando ‘zit’. Zo leert u uw hond om te gaan zitten. Herhalen is de kracht bij de opvoeding van uw hond. Ook kunt u met uw pup naar een puppycursus gaan om alle basisbeginselen te leren. Hier leert uw hond met eenvoudige oefeningen om u te gehoorzamen. Dit kan als uw hond ongeveer 8 weken oud is.

Puppy opvoeden

Puppy opvoeden: zindelijk maken

Als u een pup in huis krijgt, is het zindelijk maken de eerst klus. Van nature zal hij zijn eigen plek niet vies willen maken. Maak hier gebruik van en moedig de hond aan om zindelijk te worden.

Puppy opvoeden; kauwen op spullen

Als uw hond tussen de 3 en 6 maanden oud is, dan neemt de behoefte aan kauwen toe. Een pup wordt tandenloos geboren en krijgt vervolgens een melkgebit. Na een paar maand begint hij tanden te wisselen. Dit gaat gemakkelijker en met minder pijn als uw pup kan kauwen. Zorg dat uw hond een speeltje heeft waar hij op kan kauwen. Anders kan het zijn dat uw hond dat doet op meubels of schoenen. Meer over 'Hoevel tanden heeft een hond'

Puppy opvoeden; grommen

Uw puppy opvoeden betekent ook dat hij grenzen moet leren en sociaal gedrag moet krijgen. Gromt uw pup vaak? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Een hond gromt als hij iets niet prettig vindt. Maar ook tijdens het spelen kan uw hond grommen. Sommige honden grommen als u dichtbij het eten komt. Het is belangrijk dat u dit afleert. Leer uw puppy vanaf het begin dat u bepaalt wanneer en waar hij zijn hondenbrokken krijgt. Laat hem eerst rustig zitten en op commando starten met eten. Het eten is zo een beloning, hij moet leren dat u het ook rustig weg mag pakken. U bent zijn leider.

Puppy opvoeden; blaffen

Er zijn verschillende redenen waarom een hond blaft. Uw hond kan blaffen omdat hij iets hoort of ziet, als hij bang is of aandacht wil. Ook kan uw hond blaffen omdat  hij zich verveelt. Probeer er daarom achter te komen waarom uw hond blaft. Een blaffende hond is volstrekt normaal, maar kan hinderlijk zijn als het mensen afschrikt of overlast veroorzaakt. Weet u de oorzaak van het blaffen, dan kunt u blaffen proberen te voorkomen. Blaft uw hond uit verveling? Zorg dan dat uw hond zijn energie kwijt kan. Maak dagelijks een lange wandeling en speel met uw hond. Geef uw hond voldoende aandacht en leer hem stapsgewijs om af en toe alleen te zijn. Bedenk wel dat een hond een roedeldier is en dat het zielig is om hem tijdens een werkdag alleen te laten. Dit kan hinderlijk gedrag opleveren, wat vanuit de hond gezien normaal is.

Ervaart u problemen bij het opvoeden van uw hond? Overleg met uw dierenarts en schakel eventueel een hondentrainer of gedragstherapeut in.