U bent hier: Praktische tips Honden Puppy zindelijk maken

Gerelateerde informatie

Puppy zindelijk maken

Puppy zindelijk maken; het begin

En puppy zindelijk maken kost tijd. Voordeel is dat een pup niet snel zijn behoefte in zijn eigen omgeving doet. Dit omdat dit tegen zijn natuur is. Een pup vervuilt het nest niet en de moederhond houdt het puppy zindelijk makennest schoon. Als de pup kan lopen, zal het buiten het nest een plekje zoeken waar het zijn behoefte kan doen. Leg kranten op de vloer en de pup zal daar zijn behoefte doen. Is uw pup net bij u thuis, dan is het natuurlijk even wennen en kunnen er ongelukjes gebeuren. Houd uw hond in de gaten. Gaat de pup snuffelen of rondjes draaien? Ga dan met hem naar buiten. De momenten dat een pup zijn behoefte moet doen, zijn vlak nadat hij heeft geslapen, gegeten of gespeeld.     

Eenduidige plek

Het zindelijk maken van uw puppy betekent in het begin: laat hem zijn behoefte zo veel mogelijk op dezelfde plek doen. Zorg dat deze plek schoon is. Anders zal de pup uw hele tuin als groot toilet gebruiken. Als u een terras heeft, dan kunt u tijdelijk enkele terrastegels eruit halen. Lijn de pup aan en begeleid de pup telkens naar de plaats waar hij zijn behoefte kan doen. Complimenteer uw hond als hij zijn behoefte heeft gedaan. Doe dit op een enthousiaste wijze met een hoge stem.

Ongelukje in huis

Zeker in het begin kan het gebeuren dat de hond in huis plast of poept. Straf hem hier niet voor. Dit kan nou eenmaal gebeuren. Als u de hond straft, dan werkt dit alleen maar averechts. Maak de plek schoon. Doe dit niet met een schoonmaakmiddel dat ammoniak bevat. Dan zal de hond die plek juist gebruiken om zijn behoefte te doen. Het zindelijk maken heeft nog wat geduld van u nodig.

Wandelen

Een pup kan niet te lang wandelen. Dit omdat hij nog niet is volgroeid. Ga zeker als de hond jong is, vaak naar  buiten voor een korte wandeling. Een pup plast namelijk vaker dan een volwassen hond. Laat u de hond alleen thuis als hij nog erg jong is, dan is de kans op ongelukjes groot. Straf de pup niet. Uw hond wordt alleen maar bang voor u.

Vreemd huis

De pup zal moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Doordat puppy’s vaker hun behoefte moeten doen, is het belangrijk dat u voor het slapen gaan de hond laat plassen en /of poepen. Zoals eerder verteld zal een pup niet snel zijn ‘nest’ bevuilen. Moet de pup, dan zal hij uiteindelijk gaan piepen of blaffen om aan te geven dat hij uitgelaten moet worden. Negeer dit niet.

Zindelijk

Plast of poept de pup niet meer in huis? Dan kunt u gaan oefenen met het wandelen. Neem altijd een opruimmiddel mee als u de hond uitlaat. Geef de hond pas gelegenheid om te plassen of te poepen als u bent aangekomen op een plek waar dit is toegestaan. Wil de hond toch ergens plassen? Roep dan kordaat nee en loop verder. Natuurlijk kan het voorkomen dat de hond erg nodig moet. Probeer uw hond daarom regelmatig uit te laten.