U bent hier: Praktische tips Katten Gewicht kitten: wat is gezond?

Gerelateerde informatie

Gewicht kitten: wat is gezond?

Gewicht kitten: wat hoort bij de leeftijd

Heeft u een nestje met kittens in huis? Dan wilt u waarschijnlijk weten wat het gewicht van de kittens ongeveer moet zijn. Dit hangt uiteraard een beetje af van het ras. Belangrijk is dat de kittens groei laten zien als ze nog bij de moederpoes drinken. Ongeveer 100 gram per week is wenselijk. Ook als u een kitten in huis krijgt die al iets ouder is, is het slim hem regelmatig even te wegen. Doe dit altijd op een vast moment op de dag. U ziet zo of hij goed groeit en het is een vast onderdeel van de verzorging.

Gemiddeld gezien is dit het gewicht van een kitten:

Leeftijd in weken                                                      Gewicht in gram

1 205
2 285
4 430
6 600
8 810
12 1200
18 1920
25 2800
40 3300

 

Gewicht kitten: wat als hij afvalt?

Houd dus goed in de gaten of de kittens uit het nestje genoeg groeien. Wanneer de groei stilstaat of een kitten zelfs afvalt, is dat gevaarlijk. Het kan verschillende oorzaken hebben, zowel de moederpoes als de kitten kan het veroorzaken. Raadpleeg bij twijfel een dierenarts. Als de moederpoes niet genoeg melk geeft, kan bijvoeden met kunstmelk nodig zijn. Eet uw kitten al vast voedsel en valt hij af? Ook dan is het slim om naar de dierenarts te gaan, zeker als hij ook nog eens slap en moe oogt.

Gewicht kitten: te dikke kat en gevaren?

Ook kittens kunnen te dik worden. Wanneer u ze voert met vast kattenvoer, is het belangrijk u aan de juiste hoeveelheden te houden. Kies voor speciaal kittenvoer en lees goed na hoeveel u verdeeld over de dag moet geven. Geef uw kitten geen ongezonde snacks en liever ook geen schoteltje met melk. Hier kunnen katten diarree van krijgen. Er zijn in ons land helaas veel katten die te dik zijn, met alle gezondheidsproblemen die daarbij horen. Vraag uw dierenarts om advies.