U bent hier: Praktische tips Katten Hoe oud wordt een kat gemiddeld?

Gerelateerde informatie

Hoe oud wordt een kat gemiddeld?

Hoe oud wordt een katHoe oud wordt een kat gemiddeld: factoren

Hoe oud een kat precies wordt, hangt van een aantal zaken af. Zo speelt het ras van uw kat hiebij een grote rol. Een raskat wordt gemiddeld tussen de 10 en 12 jaar oud, al maakt het ook uit of u een Maine Coon of Perzische kat hebt. Een ‘gewone’ huiskat kan soms wel 15 jaar of ouder worden. De oudste kat van Nederland is maar liefst 28 jaar geworden. Onder de indruk? Schrik dan niet van de leeftijd van de oudste kat ter wereld. Dit beestje werd maar liefst 34 jaar! 

De daadwerkelijke leeftijd van katten kan lang niet altijd bepaald worden. Van huiskatten wordt namelijk vaak geen specifieke geboortedatum vastgelegd. Bij raskatten is dit een ander verhaal.

Gemiddelde leeftijd kat verhogen

Als uw kat voornamelijk binnenshuis leeft, wordt hij waarschijnlijk ouder. Hij loopt namelijk minder kans om aangereden te worden of op een verwonding door een gevecht met een soortgenootje. Ook wordt een huiskat over het algemeen minder vaak ziek dan een buitenkat. Regelmaat en de juiste voeding zijn van groot belang voor het bereiken van een respectabele leeftijd. Wist u dat katten echte gewoontedieren zijn? Ze ‘doen’ het dus het beste bij een flinke dosis regelmaat en structuur. Heeft u een kater? Dan leeft hij gemiddeld 2 jaar korter dan een poes. Als uw kat last heeft van een erfelijke aandoening zoals heupdysplasie, hartproblemen of atopie, dan is de leeftijdsverwachting van uw kat lager dan die van een gezonde kat.  

Wat moet u weten over een ouder wordende kat?

De katten in Nederland worden door goede levensomstandigheden, medische zorg en voeding steeds ouder. Katten van 10 jaar en ouder noemen we meestal ‘senior’ katten. Is uw kat ouder dan 14 jaar? Dan mag u hem zeker bejaard noemen. Dat uw kat oud wordt, is natuurlijk erg fijn maar het brengt ook extra zorgen met zich mee. Waar moet u rekening mee houden als u een senior of bejaarde kat in huis heeft? Verdiep u eens in typische ouderdomsklachten zoals dementie, suikerziekte, staar, een hoge bloeddruk, gebitsproblemen en blindheid. Mocht uw huisdier hier last van krijgen, dan herkent u de symptomen. 
Uw oude kat heeft natuurlijk andere behoeften dan een jong katje van een paar weken. Hij heeft ander voer nodig en moet beter in de gaten gehouden worden. Een regelmatige ‘check’ bij de dierenarts is dan ook aan te raden.

Hoe oud wordt een kat; meer weten?

Wilt u meer weten over ouderdom bij uw kat? Dan kunt u altijd contact opnemen met een dierenarts bij u in de buurt. De dierenarts kan u tips geven voor de verzorging van uw oudere kat. Daarnaast kunt u meteen een afspraak maken voor een gezondheidscheck. Vind meteen een dierenarts of dierenkliniek bij u in de regio.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering