U bent hier: Praktische tips Katten Hoeveel eet een kat?

Gerelateerde informatie

Hoeveel eet een kat?

Hoeveel eet een katOm uw kat gezond en fit te houden, is voeding heel belangrijk. Het gebeurt veel dat katten te dik zijn en daardoor allerlei gezondheidsklachten hebben. Helaas geven baasjes vaak te veel voer of tussendoortjes. Zorg voor een goed eetpatroon van uw kat. Zoekdierenarts.nl geeft u graag een aantal tips.

Hoeveel eet een kat; afhankelijk van leeftijd

Hoe vaak en hoeveel u uw kat het beste eten kunt geven, hangt af van de leeftijdsfase van uw huisdier. Een kitten tot 12 weken kunt u 4 maal daags voeren. Dit is nodig omdat het spijsverteringssysteem nog niet volgroeid is. Uw kitten kan dus nog niet een volledige ‘maaltijd’ verteren. U bouwt het aantal voedingen per dag rustig af. Denk er daarbij aan dat de porties elke keer iets groter mogen worden. Tussen de 3 en 8 maanden geeft u uw kat 3 keer per dag voer. Volwassen katten kunt u 1 of 2 keer per dag voeding geven. Geef de kat dan ook altijd vers water. Let er op dat een kat zijn bakje water meestal niet leegdrinkt, toch is schoon en vers drinkwater van groot belang.

Hoeveel eet een kat; afhankelijk van het ras

Niet elke kat eet hetzelfde. Een groot kattenras zoals de Maine Coon zal meer eten dan de gemiddelde huiskat, hoewel dit niet veel zal zijn. Maar hoe bepaalt u dit? Er zijn ontzettend veel verschillende soorten en merken kattenvoer te koop. U kunt er voor kiezen uw kat voer te geven dat past bij zijn ras. De hoeveelheid voer wordt bepaald aan de hand van het gewicht van uw kat. Meestal staat dit op de zak voer aangegeven. Met een handig maatbekertje kunt u eenvoudig afmeten hoeveel brokjes uw kat nodig heeft.

Als een kat te veel eet

In Nederland is zo’n 30% van de katten te dik. Overgewicht is vervelend voor uw kat en brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Meestal krijgen deze katten te veel voer of tussendoortjes. U kunt dit voorkomen door het voer steeds af te meten en het gewicht van uw kat in de gaten te houden. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u zorgen heeft over het gewicht van uw kat.

Afwijkende voedingsbehoefte

Soms kan een lichamelijke aandoening van een kat zorgen voor een afwijkende voedingsbehoefte. Ook gecastreerde katers en gesteriliseerde poezen hebben een andere voedingsbehoefte. Deze katten hebben meer kans op overgewicht door de veranderde hormoonhuishouding. Maar ook katten met nierfalen of suikerziekte kunnen een speciaal dieet nodig hebben. Vraag een dierenarts altijd om advies voordat u overstapt op andere voeding met een zieke kat.

> Wat eten katten?

> Wat is goed kattenvoer?

> Wat eten kittens?

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering