U bent hier: Praktische tips Katten Kat chippen

Gerelateerde informatie

Kat chippen

Kat chippen: waarom?

Het is slim om na te denken over uw kat chippen. Heeft u een nieuwe kat/kitten in huis? Of denkt u erover om er één aan te schaffen. Het chippen van uw kat is in Nederland niet verplicht is, maar zeker aan te raden. Dat is helemaal het geval als u een kater heeft. Katers hebben namelijk regelmatig de neiging om te zwerven. Mocht uw kat de weg kwijt raken, dan is dankzij zijn chip de kans groter dat hij weer thuisgebracht wordt. Het is belangrijk dat u hem ook laat registreren. Een instantie als de Dierenbescherming kan uw adresgegevens dan terugvinden.

Natuurlijk is een halsbandje met een kokertje met daarin uw adresgegevens ook een optie. Bedenk echter wel dat een halsbandje los kan laten en uw kat kan zelfs ergens met het bandje aan blijven haken. Een chip is een betere en veiligere oplossing. Gaat uw kat niet naar buiten, omdat het bijvoorbeeld een raskat is? Ook dan is chippen een goed idee. Hij kan altijd ontsnappen en uw wilt uw kat dan graag weer bij u thuis hebben.

Kat chippen: registratie NDG

Is uw kat gechipt? Dan is het belangrijk om hem aan te melden bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Het kan zijn dat uw dierenarts dit al doet, maar vraag dit altijd even na. Bij de registratie geeft u uw persoonsgegevens door. Gaat u verhuizen? Vergeet dan niet dit ook door te geven aan de NDG.

Kat chippen: wanneer?

In principe kunt u uw kitten al jong laten chippen. Misschien is hij zelfs al bij de fokker gechipt. Ook is het mogelijk een kat die u al langer heeft te laten chippen. Wanneer u het chippen combineert met sterilisatie of castratie, is dit bij sommige dierenartsen voordeliger. Informeer altijd bij uw dierenarts wanneer het goede moment is uw kat te chippen.

Kat chippen: hoe werkt dat?

Het klinkt misschien wat eng: een kat chippen, of zelfs een kitten. Maar de ingreep is eigenlijk erg eenvoudig. De chip is erg klein en uw kat voelt er nauwelijks iets van. Een chip wordt onder de huid van uw kat aangebracht. Dit doet de dierenarts met behulp van een injectienaald. De chip wordt in de meeste gevallen op schouderhoogte geplaatst. Als de chip is ingebracht, dan kunt u deze soms voelen als u uw huisdier aait. De chip blijft in principe zijn hele leven zitten. Natuurlijk zijn er aan de plaatsing én aan de chip zelf kosten verbonden.

Kat chippen: kosten dierenarts

Het brengt uiteraard kosten met zich mee om uw kat te laten chippen. Het verschilt per regio en per dierenarts wat de kosten hiervan zijn. Onderzoek dit van te voren en kies ook voor een dierenarts waar u vertrouwen in heeft.