U bent hier: Praktische tips Katten Kat eet niet

Kat eet niet

Kat eet niet Uw kat eet niet. Dan vraagt u zich natuurlijk af wat er aan de hand is. Helaas stoppen katten soms plotseling met eten, zonder dat de oorzaak voor u duidelijk is. Heeft uw kat al een tijd een verminderde eetlust? Eet uw kat ineens helemaal niet? Neem dan contact op met een dierenarts. Een kat die niet eet is al vrij snel een gevaar voor zichzelf. Het lichaam breekt zijn vetreserves aan waardoor uw kat misselijk wordt en hij zijn eten blijft weigeren. Dit is voor katten met overgewicht nog gevaarlijker. Zoekdierenarts vertelt u graag meer over de mogelijke oorzaken.

Kat eet niet door verkoudheid

Is uw kat verkouden en eet hij niet of nauwelijks meer? Dan komt dit waarschijnlijk door een verstopte neus. Uw kat ruikt zijn eten niet meer waardoor hij niet wil eten. De verkoudheid van uw kat kan meestal verholpen worden met een antibioticakuur van de dierenarts. Zodra uw kat weer voldoende ruikt, begint hij weer met eten. Uw dierenarts kan u advies en tips geven voor de periode waarin uw kat zijn voer niet ruikt en dus laat staan.

Kat eet niet door misselijkheid

Ook misselijkheid kan de oorzaak zijn van het stoppen met eten. Uw kat kan problemen met zijn maag-darmkanaal hebben waardoor hij misselijk is. Denk hierbij aan een maagontsteking of een alvleesklierontsteking. Laat een dierenarts altijd onderzoeken waar de misselijkheid vandaan komt.

Kat eet niet door pijn

Pijn is één van de meest voorkomende oorzaken van geen of een verminderde eetlust bij katten. Als uw kat niet meer eet dan is het verstandig om eens in zijn bek te kijken. Heeft uw kat gebitsproblemen? Dan kan dit pijn veroorzaken. Denk aan een wondje, scheve tanden of veel tandplak. Uw dierenarts kan deze gebitsproblemen vaak verhelpen. 

Uw kat kan natuurlijk ook pijn hebben door een andere klacht of ziekte en daardoor niet meer willen eten. Heeft u huisdier ook koorts? Dan is het belangrijk om uw kat snel te laten onderzoeken. Lees meer over 'Klachten bij katten'.

Kat eet niet omdat hij zijn voer niet meer lust

Katten zijn eigenwijze dieren en het kan voorkomen dat uw huisdier beslist dat hij zijn voer ‘ineens’ niet meer lust. Probeer uw kat aan te moedigen om toch te eten als dit langer dan een dag duurt. Geef hem iets smakelijks te eten of smeer wat voer op zijn pootje. Eet uw kat ook nu niet? Raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Zoek een dierenartsZoek productenZoek een verzekering